poniedziałek, 9 czerwca 2014

GRILLOWANE DZWONKI SZCZUPAKA W POMIDOROWO-CHRZANOWEJ OBSTAWIE- RYBA


Wspaniała ryba o cudownym smaku pomidorowo-chrzanowym. Koncentrat "Pudliszki" nadaje tej rybie charakteru.

Składniki:
1szczupak ( może to być też sandacz, pstrąg, okoń)
1 słoiczek przecieru pomidorowego "Pudliszki"
chrzan świeży lub ze słoiczka
½ szklanki oleju
1 cytryna dokładnie umyta i sparzona
1 cebula
sól morska prowansalska, pieprz z kolendrą
gałązki tymianku
koperek

                                                  




Oczyszczonego szczupaka dokładnie umyć i pokroić w dzwonka. Następnie odsączyć z wody na kuchennym ręczniku. W miseczce przygotować marynatę z oleju, soku z połowy cytryny soli i pieprzu. Powstałą marynatą  zalać rybę i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie przygotować folię aluminiową. Małe kwadratowe kawałki folii smarujemy delikatnie pędzelkiem olejem, następnie na każdym łyżką rozprowadzamy przecier pomidorowy.  Należy pamiętać że każdą potrawę , którą grillujemy zawijamy błyszczącą stroną do środka a matową na zewnątrz. Na pomidory kładziemy dzwonki ryby,  na rybie delikatnie rozsmarowujemy chrzan i układamy plasterki  sparzonej cytryny, krążki cebuli i gałązkę tymianku.
                                                   


Przygotowaną rybę dokładnie zawijamy folią i układamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy Ok 15-20 minut z każdej strony. Podajemy z koperkiem i grillowanymi również w folii, młodymi ziemniakami.
                                
             


2 komentarze :