piątek, 6 czerwca 2014

RZEPAKOWE POLE Z HERBATĄ MATCHA


Ciasto na bazie oleju rzepakowego, tak cudownie czekoladowe z niesamowitym kremem z kaszy manny i herbaty Matcha. Rozpieszcza wszystkie zmysły, udekorowane jadalnymi kwiatami rzepaku. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego pomaga on utrzymać nam nasze organizmy w zdrowiu i dobrej kondycji. Moja teściowa mieszkająca w Niemczech zawsze powtarzała mi - " Chcesz dożyć takiego wieku jak ja? pamiętaj codziennie spożywaj Rapsöl ( olej rzepakowy). Bo jesteśmy tym co jemy." Moja teściowa była świadoma tego, że swoją kondycję, urodę i zdrowie zawdzięcza tylko i wyłącznie codziennemu spożywaniu oleju rzepakowego.  Dodawała go do każdej sałatki, na jego bazie przyrządzała wszystkie posiłki, używała go również jako kosmetyk do nawilżania cery i włosów, wcierała go we wszystkie drewniane naczynia i drewniane deski kuchenne.
                                                                 

Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru trzcinowego
2  łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka napoju kakaowego w proszku
5  jajek
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka wody mocno gazowanej ( dodać przed samym włożeniem do piekarnika)


Składniki na krem:
1 niepełna szklanka kaszy manny
1/2 szklanki cukru
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka sproszkowanej herbaty Matcha
750 ml mleka
1 kostka masła

kwiaty rzepaku do dekoracji, lukier, cukierki typu spaghetti
Wszystko ( oprócz wody) dokładnie  zmiksować. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, jak już będzie gotowy, dodać do ciasta 1 szklankę wody mocno gazowanej i miksować aż się wszystko dokładnie połączy. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę ( jest dość rzadkie) i piec  w 170 stopniach przez 60 min.
Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Następnie przekroić ciasto na pół.
                                                 

Krem :
W mleku rozprowadzamy drobny cukier , dodajemy kaszę i gotujemy  kilka minut aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.  Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości , dodajemy herbatę Matcha i powoli dodajemy po łyżce ugotowanej wystudzonej kaszy, cały czas ucierając. Tak powstałym kremem przekładać placki. Pozostałym kremem smarujemy cienka warstwą boki i okładamy je cukierkami spaghetti. Na wierzchu dekorujemy żółtym lukrem i świeżymi kwiatami rzepaku z uprawy ekologicznej. Kwiaty rzepaku można  wcześniej utrwalić w cukrze. Smarując każdy kwiat roztrzepanym białkiem i maczając w cukrze. Tak przygotowane kwiaty suszymy w piekarniku w 50 stopniach.
         

10 komentarzy :

  1. wow! mega apetyczne,takie piękne, kolorowe i na pewno pyszne! Jadłbym! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. woow jakie śliczne to! Na pewno również pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi wyśmienicie smakować no i od razu przypominają mi się pola kwitnącego rzepaku - cudowny widok.

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie i pomysłowo

    OdpowiedzUsuń
  5. PIĘKNIE WYGLĄDA :) ciekawe jak smakuje... będzie trzeba wypróbować przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  6. O rety, jestem pod ogromnym wrażeniem! Wygląda bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, bardzo podobają mi się te soczyście zielone dodatki, dzięki nim deser prezentuje się iście wiosennie! Sproszkowana japońska zielona herbata świetnie sprawdza się również właśnie jako przyprawa - ten słodkawy, charakterystyczny posmak fantastycznie podkreśla smak gorzkiej czekolady.

    OdpowiedzUsuń