SKŁADNIKI:
300g mięsa mielonego wołowego
300g mięsa mielonej jagnięciny podhalańskiej ChOG
1 puszka pomidorów krojonych
Sól, pieprz młotkowany z kolendrą
2 ząbki czosnku
20-30 oliwek
2 cebule
Oliwa
1 cukinia
30 dag utartego sera korycińskiego swojskiego ChOG
2 woreczki ugotowanego ryżu
300g mięsa mielonej jagnięciny podhalańskiej ChOG
1 puszka pomidorów krojonych
Sól, pieprz młotkowany z kolendrą
2 ząbki czosnku
20-30 oliwek
2 cebule
Oliwa
1 cukinia
30 dag utartego sera korycińskiego swojskiego ChOG
2 woreczki ugotowanego ryżu
Sos beszamelowy:
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
Sól i pieprz
gałka muszkatułowa
Na początku przygotowujemy sos beszamel: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość. Chwilę gotujemy to razem, nie doprowadzając do przypalenia, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, gałkę muszkatułową. doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i
posiekany czosnek. Lekko podsmażamy na małym ogniu. Na osobnej patelni
podsmażamy mięso. Do
podsmażonego mięsa wlewamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem. Łączymy
z cebulką.
W miedzy czasie kroimy cukinie w plasterki lub paski. Patelnie grillową rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy plastry cukinii z każdej strony, na końcu dodajemy oliwki.
W naczyniu żaroodpornym i układamy warstwami: cukinię, na to wykładamy ryż, sos mięsno- pomidorowy i sos beszamelowy, następnie znów cukinia z oliwkami, ryż, sos mięsny i beszamel. Całość posypujemy startym serem korycińskim swojskim i przykrywamy szklaną pokrywką. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 5 minut aż ser się zarumieni. Musakę podaję z sałatką grecką.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz