niedziela, 22 czerwca 2014

REGIONALNA MUSAKA Z JAGNIĘCINĄ PODHALAŃSKĄ ChOG I SEREM KORYCIŃSKIM ChOG

Musaka na nasz polski sposób z jagnięciną podhalańską ChOG, serem korycińskim swojskim oznaczonych symbolem ChOG i smacznej polskiej cukini . Jagnięcinę można zastąpić mięsem wieprzowym .
SKŁADNIKI:


300g  mięsa mielonego wołowego
300g  mięsa mielonej jagnięciny podhalańskiej ChOG
1 puszka pomidorów krojonych

Sól
, pieprz młotkowany z kolendrą
2 ząbki czosnku
20-30 oliwek
2 cebule
Oliwa
1 cukinia
30 dag  utartego sera korycińskiego swojskiego ChOG
2 woreczki  ugotowanego ryżu

Sos beszamelowy:
2,5 szklanki mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej 

 2 łyżki masła
Sól i pieprz
gałka muszkatułowa


Na początku przygotowujemy sos beszamel:  W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość.  Chwilę gotujemy to razem, nie doprowadzając do przypalenia, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, gałkę muszkatułową. doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min.

 Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Lekko podsmażamy na małym ogniu. Na osobnej patelni podsmażamy mięso. Do podsmażonego mięsa  wlewamy pomidory, doprawiamy solą,  pieprzem.  Łączymy z cebulką.
                                                              

W miedzy czasie kroimy cukinie  w plasterki  lub paski. Patelnie grillową rozgrzewamy, smarujemy  oliwą i   smażymy plastry cukinii z każdej strony, na końcu dodajemy oliwki.
W naczyniu żaroodpornym i układamy warstwami:  cukinię, na to wykładamy ryż, sos mięsno- pomidorowy i sos beszamelowy, następnie znów cukinia z oliwkami, ryż, sos mięsny i beszamel. Całość posypujemy startym serem  korycińskim swojskim i przykrywamy szklaną pokrywką. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę  35 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 5 minut aż ser się zarumieni. Musakę podaję z sałatką grecką.
                                                                







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz