niedziela, 15 czerwca 2014
CEBULOWY CHUTNEY O DELIKATNEJ WIŚNIOWEJ NUCIE- MIĘSO
Pyszny chutney jest wspaniałą alternatywą do smalcu. Smakuje niesamowicie na grzankach jako dodatek do ogórka małosolnego.
Składniki:
200 g słoniny
4 duże cebule
1 koncentrat pomidorowy "Pudliszki"
50 ml likieru wiśniowego
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz
Słoninę zmielić przez maszynkę i na wolnym ogniu roztopić. Na powstałym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną cebulkę, nie doprowadzając do przypalenia.
Gdy cebula jest miękka dodać likier i smażyć jeszcze przez chwile, aby odparować alkohol, dodać koncentrat pomidorowy "Pudliszki", cukier i przyprawy. Zdjąć z ognia , przestudzić, a następnie zblendować na gładką masę. Podawać z pieczywem lub grzankami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wspaniały przepis i przepyszny smak. Osobiście robiłam ten przepis i bardzo, ale to bardzo jestem zadowolona. Smaczne.... A do tego chlebek ziarnisty i ogórek małosolny.....mmmm palce lizać.....Polecam gorąco
OdpowiedzUsuń