niedziela, 15 czerwca 2014

CEBULOWY CHUTNEY O DELIKATNEJ WIŚNIOWEJ NUCIE- MIĘSO


Pyszny chutney jest wspaniałą alternatywą do smalcu. Smakuje niesamowicie na grzankach jako dodatek do ogórka małosolnego.
Składniki:
200 g słoniny
4 duże cebule
1 koncentrat pomidorowy "Pudliszki"
50 ml likieru wiśniowego
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz

Słoninę zmielić przez maszynkę i na wolnym ogniu roztopić. Na powstałym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną cebulkę, nie doprowadzając do przypalenia.

                                                                                  

Gdy cebula jest miękka dodać likier i smażyć jeszcze przez chwile, aby odparować alkohol, dodać koncentrat pomidorowy "Pudliszki", cukier i przyprawy. Zdjąć z ognia , przestudzić, a następnie zblendować na gładką masę. Podawać z pieczywem lub grzankami.
                                                                       


1 komentarz :

  1. Wspaniały przepis i przepyszny smak. Osobiście robiłam ten przepis i bardzo, ale to bardzo jestem zadowolona. Smaczne.... A do tego chlebek ziarnisty i ogórek małosolny.....mmmm palce lizać.....Polecam gorąco

    OdpowiedzUsuń