Syrop ze świeżej mięty stanowi świetny , naturalny dodatek do lodów, herbaty i drinków. Jest również składnikiem leków z domowej apteki .
30 gałązek mięty
2 litry wody
1 kg cukru
sok z ½ cytryny
Miętę oczyścić i odsączyć na sitku. Następnie zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować Ok 30 minut. Po tym czasie odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Na drugi dzień odcedzić gałązki przez sito. Miętowy wywar posłodzić i dodać sok z cytryny. Gotować go jeszcze ok 40 minut. Można go nalewać wrzący do butelek bez ponownego pasteryzowania. Buteleczki ustawiać do góry dnem.
2 litry wody
1 kg cukru
sok z ½ cytryny
Miętę oczyścić i odsączyć na sitku. Następnie zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować Ok 30 minut. Po tym czasie odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Na drugi dzień odcedzić gałązki przez sito. Miętowy wywar posłodzić i dodać sok z cytryny. Gotować go jeszcze ok 40 minut. Można go nalewać wrzący do butelek bez ponownego pasteryzowania. Buteleczki ustawiać do góry dnem.
Bardzo lubię miętę, taki syrop to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńOjoj mięta :-) mam jej na balkonie mnóstwo :-) dziękuje za przepis i zrobię go niedługo :-) niech miętka podrośnie :-)
OdpowiedzUsuńwłsnie robię z dodatkiem melisy- mam nadzieje ze wyjdzie
OdpowiedzUsuńNa pewno wyszedł pyszny .
UsuńJest wspaniały rewelacyjny do wody gazowanej:)
OdpowiedzUsuńczegos takiego szukalam
OdpowiedzUsuń30 gałązek - ale jakiej mięty - jest mięta co rośnie 15cm i mięta w moim ogrodzie- 50 cm - to bardzo nie precyzyjny przepis - a na 2 l wody 0,5 cytryny??? czy 0,5 kg cytryn? bo -0,5 cytryny to nawet nie zakwasi szklanki soku
OdpowiedzUsuńJa miałam te mniejsze gałązki mięty takie ok 20 cm. Sok z połowy jednej cytryny. Jego zadaniem jest zachowanie jasnego koloru a nie zakwaszenie.
UsuńRobię go od lat, im więcej mięty tym bardziej wyrazisty smak.
UsuńTaki syrop kojarzy mi się bardzo z orzeźwiającym smakiem i zapewne tak jest, Zresztą mięta znana jest ze swoich właściwości. Ja jednak bardzo lubię syrop malinowy od https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy który bardzo przypomina mi syropy robione przez moją babcię. Taki smak młodości, który można doskonale połączyć z gorącą herbatą. Dobry rozgrzewający napój na zimne dni.
OdpowiedzUsuńCiekawe czy z miodem byłby jeszcze pyszniejszy...
OdpowiedzUsuńMiodu się nie gotuje bo straci całą wartość
UsuńCzasami chodzi nam tylko o smak a nie o wartości odżywcze miodu.
OdpowiedzUsuńWyszedł pyszny, mój syn uwielbia ten syrop. Robiłam bo na zimę ale do zimy nie przetrwał😁
OdpowiedzUsuńRobię od lat, zamiast cytryny można dać kwasek cytrynowy... podobnie z melisy robie - polecam
OdpowiedzUsuńCiekawe - wypróbuję. Chociaż ja nie powiem, bo staram się unikać soki/ syropy. No bo dla mnie ważne jest zdrowe nawodnienie, dlatego wybieram głównie wodę. Teraz to nawet chcę zacząć pić wodę alkaiczną https://ideau.pl , która jest jeszcze bardziej wartościowa i może wie korzyści wnieść dla organizmu.
OdpowiedzUsuń