wtorek, 19 sierpnia 2014

PASTA PAPRYKOWA

Czas przetworów na zimę czas zacząć. Pastę paprykowa robię od dwóch lat. Powoli zastępuje ona na naszym stole keczup.  Jest doskonałym dodatkiem do mięs, kanapek i pizzy.
Składniki:

3 kg mocno dojrzałej czerwonej papryki  (wybieramy ciemnoczerwoną)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
300 ml oleju
300g cukru
3 łyżki soli


1 szklanka octu 10%
3 koncentraty pomidorowe w słoiczkach (3 x ok 200g)
3-4 liście laurowe
3 ząbki czosnku

opcjonalnie można też dodać utarty mały korzeń imbiru
                                                                        

Paprykę oczyścić i zmielić przez maszynkę do mięsa (wybrać średnie sito). Dodać sól, olej, cukier, utarty imbir i doprowadzić do wrzenia - gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać ocet, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować jeszcze około 5 minut. Pastę przełożyć do słoiczków, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Słoiczki wyjąć i ułożyć do góry dnem, pozostawiając je tak do wystygnięcia. Z tej porcji wyszło około 10 małych słoiczków.

7 komentarzy :

  1. Chyba będzie mi smakowało :)
    Pozdrawiam, Szkat

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Zachęcam do dodania go do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też taką robię i potwierdzam jest naprawdę znakomita!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam wielką ochotę na tą pastę.
    Czy możesz powiedzieć jaka jest jej konsystencja-gęsta czy rzadka?
    Będzie nadawać się do makaronu jako sos?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest gęsta i nie jest też bardzo rzadka. Po przewróceniu jednak ze słoiczka wypłynie. Myślę, że doskonale będzie się nadawać do makaronu.

      Usuń
  5. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    W takim razie robię! Będzie alternatywą dla sosu pomidorowego, którego hektolitry wytwarzam każdej jesieni:).

    OdpowiedzUsuń