Składniki:
400 g obranych truskawek kaszubskich
1 mała czerwona papryka
1 mała papryczka chilli lub 1 łyżeczka chilli
50 ml miodu pitnego Dwójniak
1 łyżka masła
1 liść laurowy
2-3 ziela angielskie
sól, pieprz
W rondelku rozpuścić masło wrzucić truskawki kaszubskie , drobno pokrojoną papryke i chilli krótko obsmażyć. Następnie podlać 1/2 szklanką wody dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok 20 minut, doprowadzając do odparowania nadmiernej ilości wody. Po tym czasie usunąć liść laurowy i ziele angielskie, dodać kieliszek Dwójnika. Zdjąć z ognia posolić i doprawić pieprzem . Po wystudzeniu zblendować na gładką masę. Gotowy chutney jest doskonałym dodatkiem do grzanek , stanowi świetną przekąskę. Takie małe pikantne "co nieco" przed daniem głównym.
hmmm pięknie wygląda... rewelacyjny pomysł , nietuzinkowy... a jak smakuje ?? na pewno wypróbuje aby się dowiedzieć... widać że będzie pysznie !!
OdpowiedzUsuń