sobota, 21 marca 2020

BUŁKI NOCNE - TM


Bułeczki, które można zrobić dzień wcześniej, aby w niedzielny poranek cieszyć się ciepłymi bułeczkami na śniadanie. Tradycyjne, chrupiące i pachnące świeżą mąką.
Przepis dostosowałam do Thermomixa, ale można je wyrobić tradycyjnie.




Składniki na rozczyn:

150 g mleka
150 g wody
25g drożdży
1 łyżeczka cukru

Składniki:
500g mąki
30 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Do naczynia miksującego włożyć wodę, mleko, drożdże i cukier. 40s/37stopni/obr.3
Rozczyn pozostawić na 20 min w naczyniu miksującym.

Po tym czasie dodać olej, sól i mąkę  2min/interwał

Ciasto wyjąc do natłuszczonej miski i pozostawić pod przykryciem 15 min . 

Po tym czasie zamknąć szczelnie miskę i wstawić na noc do lodówki max 12 h.

Rano wyjąć ciasto wyrobić na stolnicy posypanej mąką.

Uformować 10 bułeczek i każdą naciąć w pół, uważając żeby ich nie przeciąć.

Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem  i pozostawić ok 30 min.

Rozgrzać piekarnik  do 200 stopni . Bułki piec 20 min.

2 komentarze :

  1. Tego przepisu szukałam. Robiłam je wczoraj, wprawdzie nie mam thermomiksa, ale wyszły też spod robota Keenwood. Genialny przepis- i ten zapach w domu.

    OdpowiedzUsuń