Cudownie lekka przekąska, zachwycająca smakiem delikatnej jagnięciny, dojrzewających w słońcu pomidorów i opiekanej cebuli. Całość uwieńcza aromatyczny olej rydzowy.
Składniki:
2-3 cebule
400 g jagnięciny podhalańskiej oznaczonej certyfikatem ChOG
6- szt suszonych pomidorów
1/2 szkl. oleju Rydzowego tłoczonego na zimno oznaczonego certyfikatem GTS
liście laurowe
sól prowansalska, pieprz kolorowy
suszone pomidory mielone
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
koperek i bazylia do dekoracji
Obraną cebulę należy opalić z zewnętrznej strony, można to zrobić opalarką do deserów lub na patelni. Następnie upiec cebulę w piekarniku do miękkości ok 15 min w 180 stopni. Po upieczeniu cebulę rozdzielić na łódki. Na każdym plasterku cebuli układać pomidory suszone z oleju. Jagnięcinę podhalańską pokroić w pasy . Mięso dusić w małej ilości posolonej wody z liśćmi laurowymi do miękkości. Gdy mięso będzie już miękkie posiekać drobno doprawić pieprzem i ułożyć na cebulowych łódeczkach. Tak przygotowaną przekąskę podawać skropioną olejem rydzowym i udekorowaną koperkiem bazylią i jogurtem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Nu, wygląda to to super! Ale skąd wziąć olej rydzowy?
OdpowiedzUsuńOlej rydzowy jest to olej lniany z rejonu Wielkopolski nazwę swoją zawdzięcza rudawej barwie.
UsuńMmm, wygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuń