niedziela, 1 listopada 2015

SERNIK Z KARMELEM I SOLONYMI ORZESZKAMI


Uwielbiam serniki, ale tylko takie wilgotne, delikatne, rozpływające się w ustach. Bardzo lubię też grę smaków, w tym przypadku słodko -słonych. Długo kombinowałam z przepisami , aż w końcu znalazłam swój sernik idealny.
 
                                        

Składniki na blachę około 35 cm x 23 cm:
 

Spód ciasta:
ok 400 g pełnoziarnistych herbatników (1.5 opakowania ja używam pełnoziarniste z Biedronki)
100g roztopionego masła (1/2 kostki)
2 łyżki mleka
Ciastka drobno kruszymy, dodajemy ciepłe masło i mleko. Zagniatamy ręką na jednolita masę.  Blachę o wymiarach 35 cm  x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną. Na tak przygotowaną formę wykładamy spód z ciastek, równomiernie rozkładając go.

Masa serowa:
2 kg sera w wiaderku
1 puszka kajmaku

20
0 g biała czekolada może być z solonymi orzeszkami
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
5 jaj
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki

1 puszka solonych orzeszków ziemnych,
 
W dużej misce ubić białka na sztywną pianę  dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Dodać żółtka i ubijać dalej, następnie zmniejszyć obroty i powoli dodawać ser. W międzyczasie rozpuścić biała czekoladę w kąpieli wodnej i ostudzić.
 Do masy serowej należy dokładnie wlewać rozpuszczoną czekoladę, a następnie  stopniowo wsypywać mąki cały czas mieszając. Masę serową wyłożyć na blachę. Sernik piec ok 70 min w temperaturze 165-170 stopni. Sernik ten piecze się do momentu, aż boki będą ścięte, a środek  jeszcze galaretowaty. Dzięki temu sernik nie przepiecze się i nie będzie suchy. Aby sernik dużo nie opadł, 5 minut przed  końcem pieczenia zmniejszam temperaturę do 120 stopni. Po 70 minutach uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam  sernik w piekarniku do ostygnięcia.  Po ostygnięciu smarujemy masą kajmakową i osypujemy solonymi orzeszkami. Serwuję zawsze schłodzony. Smacznego.

8 komentarzy :

  1. ciekawe połączenie .Uwielbiam sernik i orzeszki też !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki rodzaj sernika. Dużo karmelu, słone orzeszki i kremowy ser. Nie ma nic lepszego :)))
    najlepsza czekolada do tego to chyba Karmelowe Wedla z solonymi orzeszkami. Połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę do upiec dla mojego M, on bardzo lubi takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak tylko przeczytałam nazwę, pomyślałam "to musi być dobre", a jak zobaczyłam zdjęcie, to przepadłam. Przecież to musi być przepyszne! Zapisuję sobie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upieczone i zjedzone- zrobię to ciasto na pewno jeszcze nie jeden raz- jest bardzo smaczne i nietrudne do zrobienia, pozdrawiam, Urszula

    OdpowiedzUsuń
  6. Na jakiej funkcji piec sernik Góra dół?

    OdpowiedzUsuń