500g
mielonej jagnięciny podhalańskiej ChOG( miesso można łączyć z wieprzowiną w zależności ile mamy jagnięciny)
1
cebula
1
ząbek czosnku
1
łyżka soli
1
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1
łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżka
bułki tartej3-4 łyżki świeżych drobno posiekanych ziół np. bazylia, kolendra, tymianek
Polenta:
3 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 niepełna szklanka kaszy kukurydzianej
1 łyżka ziół
3 łyżki masła
Dip czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
Przygotowanie Cevapcici:
Mięso, połączyć z drobno posiekanymi ziołami i przyprawami. Cebulę i czosnek najlepiej przekręcić przez maszynkę. Po wyrobieniu mięsa formować długie paluszki i nabijać na patyczki. Grillować na tackach lub folii aluminiowej.
Przygotowanie Polenty:
Wodę posolić i doprowadzić do wrzenia , następnie cały czas mieszając wsypywać kaszę i posiekane drobniutko zioła. Gotować ok 1 minuty. Po tym czasie zdjąć z ognia dodać do gorącej kaszy masło i mieszać, aż kasza wchłonie masło. Ciepła kaszę wylać do foremki i pozostawić do zastygnięcia. Zimną kaszę kroić w paski lub trójkąty i układać na grillu. Grillować do zarumienienia z każdej strony.
Przygotowanie dipu:
Jogurt i majonez zmieszać doprawić solą pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Udekorować koperkiem. Smacznego!
Jogurt i majonez zmieszać doprawić solą pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Udekorować koperkiem. Smacznego!
Jagnięcina w tej postaci to zupełnie inny smak tego mięsa, wyjątkowy i bardzo apetyczny. Myślę, że każdy fan dań z grilla powinien spróbować takiego dania. Nie jest ono szczególnie skomplikowane, a zawsze milej przygotować dania na grilla wspólnie z bliskimi osobami.
OdpowiedzUsuń