Jest to moje ulubione danie ze szparagami, w sezonie robię je raz na tydzień. Naprawdę smakuje niesamowicie, bez mięsa tylko sos warzywa i makaron.
Składniki:
250g makaronu pełnoziarnistego np. świderki, muszelki ( ja mieszałam muszle i świderki)
500 g białych szparagów
2 duże marchewki
1 cebula
1 czerwona papryka
1 cukinia
koperek
1 duży serek topiony kremowy
150 ml słodkiej śmietanki 12%
sól , pieprz grubo mielony lub młotkowany z firmy Kamis
gałka muszkatułowa
1 ząbek czosnku
Makaron ugotować w osolonej wodzie aldente. Szparagi i marchewkę obrać ze skórki, szparagi pokroić w 2-3 cm kawałki a marchewkę w kostkę. Następnie wrzucić na osoloną wodę. Gotować około 15 minut. Po tym czasie odcedzić .Warzywa pokroić w paski, kostkę wg. uznania. Na patelni rozgrzać oliwę wrzucić cukinię , paprykę , cebulę krótko przesmażyć nie doprowadzając do przypalenia.
Do rondelka dodać przesmażone warzywa, szparagi z marchewką. Całość podlać śmietanką , dodać serek topiony i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia sera. Doprawić solą , pieprzem i utartą gałką muszkatułową. Na koniec dodać przeciśnięty czosnek.
Do gotujących się warzyw dodać makaron. Mieszając podgrzewać jeszcze około 2 minut. Makaronowe danie podawać posypane koperkiem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz