ZAKRĘCONE ŚLIMACZKI PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM, SEREM FETA I ORZESZKAMI PINII
Mój pomysł na zdrowe
śniadanie to pełnoziarniste ślimaczki ze szpinakiem, serem feta i orzechami pinii. Aby
moje śniadanie było wyjątkowe serwuję do niego szklankę soku jabłkowego
Champion Tymbark . Witamina C zawarta w soku
sprawia, że absorpcja żelaza w
szpinaku zwiększa się dwukrotnie. Ciasto na ślimaczki z mąki pełnoziarnistej
zawiera błonnik, a orzeszki
pinii dzięki dużej zawartości białka wspomagają przemianę materii oraz są źródłem energii i magnezu. Żeby
dopełnić moje zdrowe śniadanko podaję do niego kremowy twarożek z koperkiem.
Zakręcone ślimaczki pełnoziarniste ze szpinakiem, serem feta i orzeszkami
pinii.
CIASTO:
400
g mąki pełnoziarnistej + troszkę do
podsypania przy wałkowaniu
¼ kostki
stopionego masła
1 łyżeczka
cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
5 dag świeżych drożdży
3/4
szklanki letniego mleka
1 jajko
1 żółtko do posmarowania
NADZIENIE SZPINAKOWE:
450 g rozdrobnionego
mrożonego szpinaku
1 opakowanie serka feta –pokrojonego w kosteczkę
2 łyżki orzeszków pinii
szczypta
gałki muszkatołowej
sól prowansalska morska
pieprz młotkowany
opcjonalnie można dodać czosnek
sezam do posypania
Szpinak doprowadzić do odparowania wody,
doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową . Następnie zdjąć z ognia i
wystudzić.
W letnim mleku rozpuścić drożdże, sól i cukier, dodać roztopione masło, i oliwę.
Następnie wbić jajko i dodać mąkę. Ciasto wyrobić i odstawić w ciepłym miejscu
do wyrośnięcia. Po około 35-40 minutach rozwałkować cieniutko i posmarować nadzieniem
szpinakowym, ułożyć na nim ser feta i orzeszki pinii . Ciasto zwinąć w roladę i
pokroić ją , na 2-3 cm plastry. Każdy z plastrów ułożyć na posmarowanej blaszce
delikatnie rozpłaszczając. Tak przygotowane ślimaczki posmarować żółtkiem i
posypać sezamem. Piec w temperaturze 170-180 stopni ok 20 -25 minut.
Po upieczeniu serwować z twarożkiem i koperkiem i obowiązkowo ze 100% sokiem z
jabłek Champion TYMBARK.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz