czwartek, 20 marca 2014

ZAKRĘCONE ŚLIMACZKI PEŁNOZIARNISTE ZE SZPINAKIEM, SEREM FETA I ORZESZKAMI PINII



Mój pomysł na zdrowe  śniadanie  to  pełnoziarniste ślimaczki  ze szpinakiem, serem feta i orzechami pinii. Aby moje śniadanie było wyjątkowe serwuję do niego szklankę soku jabłkowego Champion Tymbark . Witamina C zawarta w soku  sprawia,  że absorpcja żelaza w szpinaku zwiększa się dwukrotnie. Ciasto na ślimaczki z mąki pełnoziarnistej zawiera błonnik, a  orzeszki pinii dzięki dużej zawartości białka wspomagają przemianę materii  oraz są źródłem energii i magnezu. Żeby dopełnić moje zdrowe śniadanko podaję do niego kremowy twarożek z koperkiem.


Zakręcone ślimaczki pełnoziarniste ze szpinakiem, serem feta i orzeszkami pinii.
CIASTO:
400 g mąki pełnoziarnistej  + troszkę do podsypania przy wałkowaniu
¼ kostki stopionego masła
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
5 dag  świeżych drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
1 jajko

1 żółtko do posmarowania


NADZIENIE SZPINAKOWE:
450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
1 opakowanie serka feta –pokrojonego w kosteczkę
2 łyżki orzeszków pinii
szczypta gałki muszkatołowej
sól prowansalska morska
pieprz młotkowany
opcjonalnie można dodać czosnek

sezam do posypania

Szpinak  doprowadzić do odparowania wody, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową . Następnie zdjąć z ognia i wystudzić.

W letnim mleku rozpuścić drożdże, sól i cukier, dodać roztopione masło, i oliwę. Następnie wbić jajko i dodać mąkę. Ciasto wyrobić i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po około 35-40 minutach rozwałkować cieniutko i posmarować nadzieniem szpinakowym, ułożyć na nim ser feta i orzeszki pinii . Ciasto zwinąć w roladę i pokroić ją , na 2-3 cm plastry. Każdy z plastrów ułożyć na posmarowanej blaszce delikatnie rozpłaszczając. Tak przygotowane ślimaczki posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 170-180 stopni ok 20 -25 minut.
Po upieczeniu serwować z twarożkiem i koperkiem i obowiązkowo ze 100% sokiem z jabłek Champion TYMBARK.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz