300g mięsa mielonego wołowego
300g mięsa mielonego jagnięcego
1 puszka pomidorów krojonych
Sól, pieprz
2 ząbki czosnku
20 oliwek
2 cebule
½ szklanki czerwonego wina
Oliwa
1 bakłażan
1 cukinia
30 dag utartego sera mozarella
2 woreczki ugotowanego ryżu
300g mięsa mielonego jagnięcego
1 puszka pomidorów krojonych
Sól, pieprz
2 ząbki czosnku
20 oliwek
2 cebule
½ szklanki czerwonego wina
Oliwa
1 bakłażan
1 cukinia
30 dag utartego sera mozarella
2 woreczki ugotowanego ryżu
Sos beszamelowy:
2,5 szklanki mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
Sól i pieprz
gałka muszkatułowa
Sos beszamel: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość. Chwilę gotujemy to razem, nie doprowadzając do przypalenia, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, gałkę muszkatołową. doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min.
Przygotowujemy
sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i
posiekany czosnek. Lekko podsmażamy na małym ogniu. Na osobnej patelni
podsmażamy mięso podlewając je winem, aż do zupełnego odparowania Do
podsmażonego mięsa wlewamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem. Łączymy
z cebulką o dodajemy oliwki.
Bakłażan myjemy i kroimy na cienkie plasterki, układamy na papierowym ręczniku posypując solą . Tak przygotowany odstawiamy na 30 min. Po tym czasie na plasterkach pojawią się kropelki wody które należy wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Likwidujemy w ten sposób gorycz zawartą w bakłażanach. Cukinie też kroimy w plasterki . Patelnie grillową rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy plastry bakłażana i cukinii z każdej strony
W naczyniu żaroodpornym i układamy warstwami: bakłażan, cukinię, na to wykładamy ryż, sos mięsno- pomidorowy i sos beszamelowy, następnie znów bakłażan, ryż, sos i na koniec ponownie bakłażan i sos beszamelowy. Całość posypujemy startym serem mozarella i przykrywamy szklaną pokrywką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 5 minut aż ser się zarumieni. Musakę podaję z sałatką grecką.
Bakłażan myjemy i kroimy na cienkie plasterki, układamy na papierowym ręczniku posypując solą . Tak przygotowany odstawiamy na 30 min. Po tym czasie na plasterkach pojawią się kropelki wody które należy wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Likwidujemy w ten sposób gorycz zawartą w bakłażanach. Cukinie też kroimy w plasterki . Patelnie grillową rozgrzewamy, smarujemy oliwą i smażymy plastry bakłażana i cukinii z każdej strony
W naczyniu żaroodpornym i układamy warstwami: bakłażan, cukinię, na to wykładamy ryż, sos mięsno- pomidorowy i sos beszamelowy, następnie znów bakłażan, ryż, sos i na koniec ponownie bakłażan i sos beszamelowy. Całość posypujemy startym serem mozarella i przykrywamy szklaną pokrywką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę 35 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 5 minut aż ser się zarumieni. Musakę podaję z sałatką grecką.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz