Serniki to ciasta, które najbardziej lubię. Robię je bardzo często, jednak staram się by za każdym razem były inne. Na dziś wybrałam sernik waniliowy polany płynącą czekoladą o smaku pomarańczy i ostrego chili.
Składniki na okrągłą formę o średnicy 30 cm.
Spód ciasta:
ok 400 g pełnoziarnistych herbatników (1.5 opakowania ja używam pełnoziarniste z Biedronki)
100g roztopionego masła ( 1/2 kostki)
2 łyżki mleka
Ciastka drobno kruszymy , dodajemy masło i mleko. Zagniatamy ręką na jednolita masę. Tortownicę o średnicy 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną. Na tak przygotowaną formę wykładamy spód z ciastek, równomiernie rozkładając go.
Masa serowa:
1,5 kg sera w wiaderku do wypieku serników
250 g serka mascarpone
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jajka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier i dalej ubijać aż do rozpuszczenia cukru. W wysokim naczyniu wymieszać mikserem sery, cukier waniliowy mąkę ziemniaczaną i stopniowo dodawać ubite jajka. Masę serową należy dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć do tortownicy. Sernik piec ok 80 min w temperaturze 165-170 stopni. Sernik ten piecze się w następujący sposób, najpierw pieką sie brzegi i one unoszą się do góry, proces ten postępuję w miarę pieczenia coraz bardziej do środka. Sernik jest upieczony wówczas , gdy środek również się uniesie do góry i wyrówna z bokami. Często zdarza się ,że brzegi są dużo ciemniejsze, aby temu zapobiec , podczas pieczenia okrywam je na około folią aluminiową. Aby sernik dużo nie opadł pod koniec pieczenia zmniejszam temperaturę do 120 stopni. I zostawiam w piekarniku do ostygnięcia.
Gdy sernik ostygnie polewam go polewą mocno pomarańczową o delikatnej nucie chili.
Polewa:
3 łyżki mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru
3 otarta skórka z pomarańczy
1 łyżeczka mielonego chili
W rondelku roztopić masło i czekoladę , dodać mleko, chili,
cukier skórkę z pomarańczy i kakao. Całość podhrzew3ać do
całkowitego rozpuszczenia składników nie gotować. Tak
cukier skórkę z pomarańczy i kakao. Całość podhrzew3ać do
całkowitego rozpuszczenia składników nie gotować. Tak
przygotowana polewą polać sernik. Jest on doskonałym
afrodyzjakiem . Połączenie smaków pomarańczy , gorzkiej
czekolady i chili est prawdziwą uczta dla kubków smakowych.
afrodyzjakiem . Połączenie smaków pomarańczy , gorzkiej
czekolady i chili est prawdziwą uczta dla kubków smakowych.
Na sam widok, ślinka mi cieknie :) wygląda smakowicie mniam :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie chilli z czekoladą, z rozkoszą spróbowałabym Twojego sernika :)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda pięknie, jednak tero połączenie nie lubię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Bardzo ciekawe połączenie smaków. A sernik wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńMyślę, że ma ciekawy smak !
Serdeczności :-)
pysznośći
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńmmmm ale mam smaka na ten serniczek;))
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie na pewno pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuń