Ile kucharek , tyle
różnych placków. Ciężko jest zrobić placki idealne. Jedni lubią z cebulą inni
wolą na słodko. W Niemczech jadłam z musem jabłkowym. A ja lubię najbardziej
takie na ostro z cebulka i czosnkiem. Robię
je z płatkami owsianymi , dzięki temu są chrupiące.
1 kg obranych ziemniaków ( powinno się wybierać odmiany przeznaczone na placki)
1 łyżka soli lub przyprawy z solą
1 łyżeczka cukru
1 mała cebulka
2 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki płatków owsianych
pieprz ziołowy
pieprz czarny mielony
Ziemniaki , cebulę i czosnek utrzeć na tarce. Ja wrzucam do robota z funkcją tarcia. Jeśli w utartych ziemniakach zbiera się dużo wody , należy ją zlać i po odstaniu dodać mąkę która wytrąciła się na dnie. Przyznam się, że raz tak tylko zrobiłam. Do masy ziemniaczanej dodaje jajka, przyprawy , mąkę i płatki owsiane. Dokładnie mieszam i smażę na rozgrzanym oleju. Z każdej strony 2-3 minuty. Podaje najczęściej z kefirem albo z sosem.
ooo to muszę spróbować z płatkami owsianymi, bo w sumie owsiankę lubię, płatki też, więc jestem na tak :)
OdpowiedzUsuńPiszę, bo wyróżniam Twojego bloga do Liebster Blog Awards. Jeśli masz chęć i ochotę, dołącz do zabawy ! www.dolcementemacchiata.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPozdrawiam DOLCEMENTE MACCHIATA