sobota, 29 marca 2014
CHLEB ORKISZOWY
Sobota jest u mnie dniem , kiedy to wypiekam chleb. To już powoli staje się tradycją, że w piątek wieczór wyjmuje mój zakwas z lodówki podkarmiam i szykuje się na pieczenie chleba. Dziś proponuję trochę łatwiejszy, bez dwukrotnego wyrabiania.
Składniki:
1 szkl zakwasu
2 dag drożdży( jeśli bez zakwasu to 5 dag drożdzy)
300 g mąki orkiszowej razowej
200 g mąki żytniej
300 ml ciepłej wody
1 mała łyżeczka soli morskiej prowansalskiej
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki, bardzo dokładnie wymieszać w misce. Włożyć do piekarnika o ogrzewać ok 5 min w 100 stopni.
W drugiej miseczce rozpuścić w letniej wodzie drożdże i zakwas . Po wyjęciu z piekarnika do mąki dodać wodę z drożdżami i zakwasem.
Dokładnie wyrabiać ręką ciasto ma być mocno klejące. Jakby było za suche dodać odrobię wody. Wyrośniecie ciasta zależy od jego wyrobienia, więc najlepiej robić to ok 10 minut.
Ciasto wyłożyć do miski przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia ok. 1 godziny.
Wyrośnięte ciasto wylać je do wysmarowanej podłużnej foremki( 12 cm x 30 cm). Dłoń zwilżyć wodą i wygładzić delikatnie powierzchnię chleba, nie uciskając go. Można obsypać ziarenkami np słonecznikiem, sezamem. I pozostawiam w foremce jeszcze ok 1 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Tuż przed włożeniem chleb należy naciąć i spryskać wodą, i tak samo naparować piekarnik. Piec ok 35-40 minut. Podczas pieczenia jeszcze raz otwieram i spryskuje wodą. Sprawia to ,że skórka jest błyszcząca i nie popękana a zarazem chrupiąca.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Bardzo fajny prosty przepis, polecam!
OdpowiedzUsuń