500 g śledzi ala matjas
0,5 szkl. octu 10%
0,5 szkl.przegotowanej wody
0,5 szkl. oleju
1 łyżeczka cukru
0,5 szkl.przegotowanej wody
0,5 szkl. oleju
1 łyżeczka cukru
1 cebula
1/2 szkl. suszonej żurawiny
1 łyżeczka przyprawy z suszonych pomidorów bazylii i czosnku KAMIS
trzykolorowy pieprz
3 listki laurowe
1/2 szkl. suszonej żurawiny
1 łyżeczka przyprawy z suszonych pomidorów bazylii i czosnku KAMIS
trzykolorowy pieprz
3 listki laurowe
4 ziarnka ziela angielskiego.
Śledzie jeśli są za słone należy wymoczyć, zmieniając przy tym kilkakrotnie wodę. Ja moczyłam swoje cała noc, następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i przelać na sitku wrzątkiem. W wodzie rozpuścić cukier dodać ocet, olej i dobrze wymieszać. W słoiku układać warstwowo: śledzie, żurawina, pieprz, ziele angielskie i suszone pomidory. Ułożyć kilka warstw i zalać zalewą.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz