GRYCZANO-MIODOWY CHLEB NA ZAKWASIE
Składniki:
5 łyżek pełnych zakwasu
2 dag drożdży
200 g mąki gryczanej
200 g mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba Lubella
30 g ziaren słonecznika, dyni lub otrąb żytnich
250 ml ciepłej wody
1 łyżka miodu gryczanego
1 mała łyżeczka soli morskiej prowansalskiej KAMIS
5 łyżek pełnych zakwasu
2 dag drożdży
200 g mąki gryczanej
200 g mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba Lubella
30 g ziaren słonecznika, dyni lub otrąb żytnich
250 ml ciepłej wody
1 łyżka miodu gryczanego
1 mała łyżeczka soli morskiej prowansalskiej KAMIS
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki łącznie z ziarnami, bardzo dokładnie wymieszać w misce. Włożyć do piekarnika o ogrzewać ok 5 min w 100 stopni.
W drugiej miseczce rozpuścić w letniej wodzie drożdże, miód i zakwas . Po wyjęciu z piekarnika do mąki dodać wodę z drożdżami i zakwasem.
Dokładnie wyrabiać ręką ciasto ma być klejące. Jakby było za suche dodać odrobię wody. Wyrośniecie ciasta zależy od jego wyrobienia, więc najlepiej robić to ok 10 minut.
Ciasto wyłożyć do miski przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia ok. 1,5 - 3 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i odgazować naciskając na nie dłonią.
Uformować je na stolnicy w bochenek. Ja piekę w foremce do chleba , którą natłuszczam margaryną. Tak uformowany bochenek wkładam do formy i obsypuję ziarenkami np słonecznikiem sezamem. I pozostawiam jeszcze ok 30 min do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Tuż przed włożeniem chleb należy naciąć i spryskać wodą, i tak samo naparować piekarnik. Piec ok 35-40 minut. Podczas pieczenia jeszcze raz otwieram i spryskuje wodą. Sprawia to ,że skórka jest błyszcząca i nie popękana a zarazem chrupiąca.
PRZEPIS NA ZAKWAS NA BLOGU.
Wszystkie suche składniki łącznie z ziarnami, bardzo dokładnie wymieszać w misce. Włożyć do piekarnika o ogrzewać ok 5 min w 100 stopni.
W drugiej miseczce rozpuścić w letniej wodzie drożdże, miód i zakwas . Po wyjęciu z piekarnika do mąki dodać wodę z drożdżami i zakwasem.
Dokładnie wyrabiać ręką ciasto ma być klejące. Jakby było za suche dodać odrobię wody. Wyrośniecie ciasta zależy od jego wyrobienia, więc najlepiej robić to ok 10 minut.
Ciasto wyłożyć do miski przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia ok. 1,5 - 3 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i odgazować naciskając na nie dłonią.
Uformować je na stolnicy w bochenek. Ja piekę w foremce do chleba , którą natłuszczam margaryną. Tak uformowany bochenek wkładam do formy i obsypuję ziarenkami np słonecznikiem sezamem. I pozostawiam jeszcze ok 30 min do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Tuż przed włożeniem chleb należy naciąć i spryskać wodą, i tak samo naparować piekarnik. Piec ok 35-40 minut. Podczas pieczenia jeszcze raz otwieram i spryskuje wodą. Sprawia to ,że skórka jest błyszcząca i nie popękana a zarazem chrupiąca.
PRZEPIS NA ZAKWAS NA BLOGU.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz