sobota, 22 marca 2014
SOK Z KISZONYCH BURAKÓW
Jak wiadomo ja preferuje zdrową żywność, tak więc zamęczam moją rodzinę tymi ambrozjami. Postanowiłam, że będą pili kwas z kiszonych buraków. Chłopców nie przekonałam do niego niestety, ale mąż zachwycony. I tak sobie razem wypijamy po szklaneczce takiego zdrowego drinka. Polecam szczególnie tym, którzy mają niską hemoglobinę.
Składniki:
1,5 kg buraków
2,5 litry przegotowanej wystudzonej wody
2 płaskie łyżki soli kamiennej
3 ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy do kiszenia ogórków
1/2 szkl wody z kiszonych ogórków ( aby przyspieszyć proces kiszenia)
Buraki, szoruję i cieniutko obieram, następnie drobno kroję ( można je później wykorzystać do barszczu)
W wodzie rozpuszczam sól, dodaję wodę kiszoną z ogórków, przyprawę do kiszenia i obrane ząbki czosnku. Buraki zalewam w wysokim naczyniu kamionkowym przykrywam talerzykiem i odstawiam. Po dwóch dniach powinna pojawić się na wierzchu pianka. Od tego dnia codziennie zbieram ją , aż do czasu kiedy napój będzie gotowy, to jest po ok 11-14 dniach. Im dłużej stoi tym jest lepszy a jego kolor mocniejszy. Polecam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Witam. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/03/liebster-blog-award/ Pozdrawiam. Danusia
OdpowiedzUsuńDzięki !Prosy i bardzo pożyteczny przepis.
OdpowiedzUsuń