wtorek, 25 marca 2014
PĄCZKI HISZPAŃSKIE
PĄCZKI HISZPAŃSKIE
W końcu postanowiłam zrobić te pączki. Zawsze kusił mnie na zdjęciach ich wygląd. Muszę przyznać, że są bardzo dobre , zniknęły ze stołu błyskawicznie.
Składniki na ciasto
2 szklanki wody
1 margaryna
2 szklanki mąki
szczypta soli
6 jaj
W garnku zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Po zagotowaniu na wrzątek wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie odstawać od ścianek garnka. Po ugotowaniu odstawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta wbijać kolejno jajka i energicznie ucierać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki ( ja mam szprycę z IKEI i jestem z niej zadowolona). Papier pergaminowy pociąć na małe kwadraty, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 5 cm. W rondelku rozgrzać olej, ja wykorzystuje do tego woka. Na mocno rozgrzany tłuszcz wkładać pączki (papierem do góry, i po chwili go usunąć). Smażyć aż do zarumienia z każdej strony w mocno rozgrzanym oleju ( żeby się paczki nie napiły tłuszczu) . Wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym. Każdy maczać w lukrze.
Lukier:
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
200-250 g cukru pudru
Wszystkie składniki na lukier wymieszać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń