sobota, 22 marca 2014

BUŁKI NA PARZE W JAGODOWYM SOSIE





Składniki:
300 ml letniego mleka
¼ szkl cukru
½ łyżeczki soli
2 jajka
5 dag  drożdży
4 – 4 i ½ szklanki mąki



Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże dodajemy  jajka, cukier, sól i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto. Do tego rodzaju ciasta drożdżowego nie daje tłuszczu, żeby nie go zbytnio nie obciążać. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy ciasto pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 40 min. Po wyrośnięciu wyjmujemy na stolnice rozwałkowujemy i wykrawamy bułeczki. Pozostawiamy jeszcze chwile w celu wyrośnięcia na Ok 15-20 minut.
Szeroki garnek napełniamy woda ok ¾ pojemności. Na wierzchu przykrywamy bawełnianą ściereczką ( ja mam taką w kształcie koła uciętą na potrzeby tego właśnie ciasta) i ściśle ją obwiązujemy gumeczką., tak, żeby powstała mocno naciągnięta powierzchnia, na której układa się bułki. Gdy woda zacznie się gotować, układamy na ściereczce bułeczki, przykrywamy drugim garnkiem i parujemy bułki 4 minut( w zależności od wielkości bułeczek)
 
Sos
½ litra jagód mogą być też mrożone lub ze słoika
½ szklanki cukru
½ szkl  słodkiej śmietanki
1i 1/2 szklanka wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki zwykłej.

Odlewamy ½ szkl wody i mieszamy w niej obie mąki tak jak kisiel.
  Wpozostałej ilości wody gotujemy jagody i cukier.  Po kilku minutach gotowania dodajemy śmietankę i wlewamy mąkę. Gotujemy klasyczny kisiel. Po zagotowaniu odstawiamy  na bok.
Sos serwujemy ciepły wraz z bułeczkami posypanymi cukrem pudrem.

2 komentarze :

  1. Czy te bułeczki można jakoś przechowywać, zamrozić czy trzeba je od razu wszystkie skonsumować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze mrożę. Później odgrzewam na parze.

      Usuń