Nietypowa pieczeń z fasoli wrzawskiej oznaczonej certyfikatem ChNP czyli znakiem produktu regionalnego o wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca uprawiana. Fasola ta jest hodowana w północnej części Kotliny Sandomierskiej, w widłach Wisły i Sanu. Nazwa pochodzi od wsi Wrzawy, która stanowi centrum fasolowego zagłębia. Z dodatkiem jabłka łąckiego ChOG i olejem rydzowym GTS.
Składniki:
2 szklanki fasoli wrzawskiej ChNP
1/2 szklanki soczewicy
1 duża cebula
1 jabłko łąckie ( najlepsze gdyż nie ciemnieje po obraniu skórki) ChOG
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 gałki muszkatułowej -utarta
1 jajko
sól, pieprz
100 ml oleju rydzowego GTS
Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, około 6 minut przed końcem dodać soczewicę i ugotować razem do miękkości. Fasolkę odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Na patelni rozgrzać olej rydzowy , gdy będzie już rozgrzany dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Smażyć aż jabłko zmięknie nie doprowadzając do przypalenia. Cebulę wraz z jabłkiem dodać do fasoli. całość doprawić solą pieprzem, dodać majeranek, imbir, tymianek i gałkę muszkatułową. Wszystko razem zblendować na gładką masę.
Masę przełożyć do wysmarowanej masłem lub margaryną foremki aluminiowej i włożyc do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 minut. Pieczeń podawać ciepłą z sosem kurkowym na śmietanie lub sosem myśliwskim.
wtorek, 8 lipca 2014
PIECZEŃ Z SOCZEWICY I FASOLI WRZAWSKIEJ ChNP Z JABŁKIEM ŁĄCKIM ChOG ORAZ DODATKIEM OLEJU RYDZOWEGO GTS
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz