Składniki ciasto:
1,5 szklanki wody
1 łyżka oleju
400 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suchych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Farsz:
1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawa do gyrosa1 podwójna pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju
Wykonanie
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże , dodajemy olej, cukier i sól. Następnie wsypujemy mąkę i wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 godziny. W międzyczasie po 1,5 h odgazowujemy ciasto, naciskając na nie ręką .
Ciasto wyrabiamy na stolnicy. Podczas wyrabiania cały czas podsypywać mąką. Ciasto kroimy na 4 równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkowujemy cienko w formie owalu.
Mięso kroimy w cienkie paski, posypujemy przyprawą do gyrosa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i odstawiamy na 1 h. Cebulę kroimy w krążki i odkładamy. Na oleju podsmażamy mięso po zdjęciu z ognia dodajemy cebulkę. Tak przygotowany farsz układamy na plackach i zawijamy boki w formie łódki. Postępujemy tak też z pozostałymi kawałkami ciasta. W sumie wychodzą nam 4 pizze tureckie. Pide pieczemy na rozgrzanym kamieniu, w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Pieczemy krótko około 10 minut, gdyż pozostawione dłużej robią się twarde ( ja piekę 5 minut ustawienie góra-dół i następne 5 minut w termoobiegu). Wyjmujemy zaraz jak lekko zbrązowieją.
Pide podajemy z sosem czosnkowym na bazie jogurtu
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz