Składniki ciasto:
1,5 szklanki wody
400 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suchych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Farsz:
250 g szpinaku może być mrożony
1 małe opakowanie sera feta250 g szpinaku może być mrożony
1 ząbek czosnku
1 cebula
szczypta gałki muszkatołowej
natka pietruszki
1 łyżka oliwy
Wykonanie
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże , dodajemy cukier i sól. Następnie wsypujemy mąkę i wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 godziny. W międzyczasie po 1,5 h odgazowujemy ciasto, naciskając na nie ręką .
Ciasto wyrabiamy na stolnicy. Podczas wyrabiania cały czas podsypywać mąką. Ciasto kroimy na 4 równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkowujemy cienko w formie owalu.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę , dodajemy rozdrobniony szpinak i przesmażamy krótko. Przy mrożonym szpinaku smażymy do odparowania wody. Dodajemy gałkę muszkatołową, natkę z pietruszki, przeciśnięty czosnek. Tak przygotowanym farszem smarujemy placki i zawijamy boki w formie łódki. Postępujemy tak też z pozostałymi kawałkami ciasta. W sumie wychodzą nam 4 pizze tureckie.
Pide pieczemy na rozgrzanym kamieniu, w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Pieczemy krótko około 10 minut, gdyż pozostawione dłużej robią się twarde ( ja piekę 5 minut ustawienie góra-dół i następne 5 minut w termoobiegu). Wyjmujemy zaraz jak lekko zbrązowieją.
Pide podajemy z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz