poniedziałek, 21 lipca 2014
MELSZPEJZ Z JABŁEK ŁĄCKICH
Ten zapomniany już deser wywodzący się z kuchni kresowej jest słodką odmianą w dzisiejszym żywieniu. Jest to bardzo smaczna legumina z jabłek o delikatnej nucie cynamonu.Wyjątkowego charakteru nadają jej jabłka łąckie oznaczone certyfikatem ChOG.
Składniki
4 jabłka łąckie ChOG
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
1,5 łyżki masła
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
pokruszony sucharek
Jabłka umyć, i zetrzeć na drobnej tarce. Jedno jabłko ze skórką pokroić w plasterki do dekoracji. Mleko zagotować z masłem, następnie wsypać mąkę, cały czas mieszając. Następnie,utarte jabłka, żółtka, cynamon i cukier. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do masy z jabłek. Melszpejz przełożyć do kokilek , na wierzchu ułożyć dekoracyjnie plasterki jabłek i posypać pokruszonymi sucharkami. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni i piec przez około 20 minut. SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
wyglada bardzo apetycznie mniam :)
OdpowiedzUsuńPrzepis z pewnością zostanie na długo w moim domu . dziękuję :)
OdpowiedzUsuńwow ale cudnie wygląda aż ślinka mi leci
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten zapach... Mhmmm, wygląda przepysznie :) Kradnę przepis :)
OdpowiedzUsuńkuszące :) Chętnie wypróbuje.
OdpowiedzUsuńMmm, zupełnie wyjątkowy deser :)
OdpowiedzUsuń