czwartek, 10 lipca 2014

TARTA Z BUDYNIEM I JABŁKAMI ŁĄCKIMI ChOG I PORZECZKAMI

Nie wyobrażam sobie lata bez słodkich owocowych , lekkich tart. Dziś proponuję pyszną tartę z budyniem i serem mascarpone. Jej wyjątkowość zawdzięcza jabłkom łąckim , które są oznaczone certyfikatem ChOG. Jabłka te nie ciemnieją po obraniu.
                                                                 


1/2 kostki masła ( można dodać margarynę)

1/2 szklanki cukru

1 jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

2 szklanki mąki



700 ml mleka

2 budynie śmietankowe
250 ml serka mascarpone

4 łyżki cukru

owoce: jabłka łąckie ChOG,
porzeczki

Wykonanie:


Masło schłodzone posiekać wraz z mąką i proszkiem do pieczenia . Dodać jajko i cukier i wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na wcześniej posmarowaną formę do tarty. Delikatnie ponakłuwać widelcem.
W miedzy czasie zagotować 500 ml mleka . W Pozostałym mleku 200 ml rozmieszać budyń dodać cukier i ugotować klasyczny budyń z tą różnicą, że używamy mniej mleka. Wystudzony budyń  mieszamy z serkiem mascarpone i wylewamy na ciasto, układamy owoce w formie np. róż i pieczemy ok 40 minut w 175 stopni. SMACZNEGO
                                                         



1 komentarz :