1/2 kostki masła ( można dodać margarynę)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
700 ml mleka
2 budynie śmietankowe
250 ml serka mascarpone
250 ml serka mascarpone
4 łyżki cukru
owoce: jabłka łąckie ChOG,
porzeczki
Wykonanie:
porzeczki
Wykonanie:
Masło schłodzone posiekać wraz z mąką i proszkiem do
pieczenia . Dodać jajko i cukier i wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować i
wyłożyć na wcześniej posmarowaną formę do tarty. Delikatnie ponakłuwać
widelcem.
W miedzy czasie zagotować 500 ml mleka . W Pozostałym mleku 200 ml
rozmieszać budyń dodać cukier i ugotować klasyczny budyń z tą różnicą, że
używamy mniej mleka. Wystudzony budyń mieszamy z serkiem mascarpone i wylewamy na ciasto, układamy owoce w
formie np. róż i pieczemy ok 40 minut w 175 stopni. SMACZNEGO
Wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuń