czwartek, 10 lipca 2014

ZAPIEKANY RABARBAR POD KOKOSOWĄ PIERZYNKĄ

Ten lekki deser zachwycił moją rodzinę. Słodki a zarazem świeży. Swoją wyjątkowość zawdzięcza dodatkom w postaci Dwójniaka miodu pitnego oznaczonego certyfikatem GTS i miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich ChOG
Składniki:

3 łodygi rabarbaru
2 łyżki miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich ChOG
100 ml miodu pitnego Dwójniak GTS
100 ml soku pomarańczowego
1 szczypta kardamonu
1 łyżka kaszki kukurydzianej

1/4 kostki masła
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
2 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie:
Rabarbar oczyścić obrać ze skórki , i pokroić w słupki.

                                                                     
 W miseczce zmieszać sok pomarańczowy, kardamon, rozpuszczony miód, miód pitny i kaszę kukurydzianą. Tak powstałym sosem polać ułożony w kokilkach rabarbar. Z mąki masła, cukru i wiórek kokosowych zagnieść kruszonkę. Kruszonką posypać rabarbar i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180stopni) na 25 minut. Ten pyszny deser podajemy na ciepło w towarzystwie lodów.
                                                                       

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz