Ostatnio szukam inspiracji na zagranicznych blogach i znów urzekła mnie kuchnia turecka. Dania proste, zdrowe i naprawdę smaczne.
2 -3 ziemniaki
1 marchewka
1 papryka
1 mała cukinia
1 mała cukinia
1 dojrzały duży pomidor
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól
pieprz kolorowy
tymianek
kolendra
1 jogurt naturalny
Ziemniaki i marchewkę obrać pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w woku , na rozgrzany tłuszcz wrzucić marchewkę i ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Do warzyw dodać oczyszczoną i pokrojoną paprykę , cebulę i cukinię. Smażyć razem wciąż mieszając. Pod koniec smażenia dodać pokrojony czosnek i pomidora bez skórki. Doprawić solą pieprzem, dodać kolendrę i tymianek. Smażyć tak długo aż pomidor puści sok.
Szakszukę podawać gorącą zawsze z sosem jogurtowym. Polecam jogurt doprawiony lekko solą, pieprzem i czosnkiem. SMACZNEGO!
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól
pieprz kolorowy
tymianek
kolendra
1 jogurt naturalny
Ziemniaki i marchewkę obrać pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w woku , na rozgrzany tłuszcz wrzucić marchewkę i ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Do warzyw dodać oczyszczoną i pokrojoną paprykę , cebulę i cukinię. Smażyć razem wciąż mieszając. Pod koniec smażenia dodać pokrojony czosnek i pomidora bez skórki. Doprawić solą pieprzem, dodać kolendrę i tymianek. Smażyć tak długo aż pomidor puści sok.
Szakszukę podawać gorącą zawsze z sosem jogurtowym. Polecam jogurt doprawiony lekko solą, pieprzem i czosnkiem. SMACZNEGO!
mniam :-)
OdpowiedzUsuń