wtorek, 8 lipca 2014

PIECZEŃ Z SOCZEWICY I FASOLI WRZAWSKIEJ ChNP Z JABŁKIEM ŁĄCKIM ChOG ORAZ DODATKIEM OLEJU RYDZOWEGO GTS

Nietypowa pieczeń z fasoli wrzawskiej oznaczonej certyfikatem ChNP czyli znakiem produktu regionalnego o wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca uprawiana. Fasola ta jest hodowana w północnej części Kotliny Sandomierskiej, w widłach Wisły i Sanu. Nazwa pochodzi od wsi Wrzawy, która stanowi centrum  fasolowego zagłębia. Z dodatkiem jabłka łąckiego ChOG i olejem rydzowym GTS.

Składniki:
2 szklanki fasoli wrzawskiej ChNP
1/2 szklanki soczewicy
1 duża cebula
1 jabłko łąckie ( najlepsze gdyż nie ciemnieje po obraniu skórki) ChOG
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 gałki muszkatułowej -utarta
1 jajko
sól, pieprz
100 ml oleju rydzowego  GTS

                                                                          
Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, około 6 minut przed końcem dodać soczewicę i  ugotować razem do miękkości. Fasolkę odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Na patelni rozgrzać olej rydzowy , gdy będzie już rozgrzany dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Smażyć aż jabłko zmięknie nie doprowadzając do przypalenia. Cebulę wraz z jabłkiem  dodać do fasoli.  całość doprawić solą pieprzem, dodać majeranek, imbir, tymianek i gałkę muszkatułową. Wszystko razem zblendować na gładką masę.
                                                             
Masę przełożyć do wysmarowanej masłem lub margaryną foremki aluminiowej i włożyc do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 minut. Pieczeń podawać  ciepłą z sosem kurkowym na śmietanie lub sosem myśliwskim.
                                                                         

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz