niedziela, 26 października 2014

PODGRZYBKI W ZALEWIE OCTOWEJ

W mojej piwniczce nie może braknąć marynowanych podgrzybków. Do marynowania wybieram zawsze małe i zdrowe okazy.

  • Podgrzybki - 1 kg
  • Cebula - 2 szt
  • Ocet spirytusowy 10% JAMAR - 1 szklanka
  • Woda - 4 szklanki
  • Cukier trzcinowy - 5 łyżek
  • Sól - 1 łyżka
  • Liść laurowy - 1 sztuka do każdego słoiczka
  • Ziele angielskie -2 sztuki do każdego słoiczka
  • Gorczyca - 1/2 łyżeczki  każdego słoiczka
  • Pieprz czarny w ziarenkach - kilka sztuk do każdego słoiczka
Grzyby oczyszczamy, wybierając te najmniejsze. Cebule kroimy w piórka i dodajemy do grzybków. Następnie należy je wraz z cebula obgotować i odcedzić. Wodę cukier, sól i ocet zagotować wraz z zielem angielskim, liściem laurowym dodać grzybki i cebulę. Gotować 20 minut. Do każdego słoiczka wsypać odrobinę gorczycy i włożyć wyjęte z marynaty liście laurowe i ziele angielskie, czarny pieprz. Marynatę wraz z grzybkami i cebulą wkładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz