niedziela, 12 października 2014

CIASTO KORA BRZOZY

Czas abym wypróbowała wszystkie klasyczne przepisy. Dzisiaj postawiłam na orzechową korę. Rozpływające się w ustach ciasto dla wielbicieli delicji i brzoskwiń.
Składniki:
8 białek
4 żółtka
100 g orzechów włoskich (poszatkowanych)
100g rodzynek
100g wiórek kokosowych
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej

100 ml słodkiej owocowej herbaty do nasączania ciasta

1 podwójna paczka delicji (ja kupiłam brzoskwinio we w Biedronce) można kupić 2 paczki oryginalnych delicji.
3 galaretki brzoskwiniowe

Masa:
2 puszki brzoskwiń
2 budynie waniliowe

4 żółtka
3/4 szklanki wody
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 kostka masła
                                 
                                      

W miseczce mieszamy orzechy, kokos, rodzynki, proszek do pieczenia i mąkę. Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy cukier się rozpuści  dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy jajka są już ubite dodajemy  mąkę z orzechami. Ciasto wlewamy na wysmarowaną blachę o wymiarach  25 x30 cm. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, 
a gdy wystygnie przekrawamy na pół.

Odlewamy dwie szklanki soku z brzoskwiń do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. W 3/4 szklanki  zimnej wody rozprowadzamy budynie, 1 łyżkę mąki i żółtka. Należy je zmiksować i wlać do gotującego się soku. Cały czas mieszając ugotować budyń. Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę dodać cukier puder. Do masła dodawać po jednej łyżce budyniu cały czas ucierając. Gotowy krem podzielić na trzy części.

Jedną połówkę ciasta skropić herbata owocową i posmarować jedną częścią kremu. Na kremie ułożyć delicje i posmarować drugą częścią kremu. Na krem ułożyć drugą, skropioną wcześniej herbatą, część ciasta. Wierzchnia warstwę ciasta posmarować ostatnią porcją kremu, na to ułożyć odsączone brzoskwinie. W trzech szklankach wody rozpuścić 3 galaretki. Gdy galaretka wystygnie i zacznie tężeć wylać na ciasto i pozostawić do stężenia. Ciasto powinno pozostać  w lodówce kilka godzin.

6 komentarzy :

  1. O taki cieście jeszcze nie słyszałam, ale wygląda bardzo smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, cudownie kremowe... Musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie słyszałam nigdy o tak nazywającym się cieście, ale wygląda bardzo zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy w przepisie na ciasto ma być tylko jedna łyżka mąki? I aż jedna łyżeczka proszku do pieczenia?
    Czy to nie pomyłka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jedna łyżka mąki i mała płaska proszku do pieczenia. Pozdrawiam

      Usuń