Pani Walewska- ciasto, dla wszystkich wielbicieli słodkości. Zachwyca kruchością i kompozycją smaków. Robiłam je pierwszy raz i wiem, że na pewno jeszcze zrobię.
Składniki :
Ciasto:
5 żółtek
200 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
3 pełne szklanki mąki tortowej
Beza:
6 białek (oddzielić w dwóch pojemnikach po 3 białka)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru pudru
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 opakowanie płatków migdałowych
Krem:
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
3 łyżki cukru
200 g masła
3 krople olejku migdałowego
Z podanych składników zagnieść ciasto. Kulę ciasta podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej blachy o wymiarach 30cm x 25 cm. Ciasto posmarować dżemem z czarnej porzeczki (1/2 słoiczka).
Trzy białka ubić na sztywną pianę. Do białek dodać połowę cukru pudru i jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej (dalej ubijać). Pianę wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem. Dokładnie wyrównać powierzchnię i posypać połową płatków migdałowych. Piec w nagrzanym, do 170 stopni, piekarniku około 35-40 minut. Po upieczeniu tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
W międzyczasie, gdy placki stygną, w jednej szklance mleka miksujemy obie mąki, żółtko i olejek migdałowy. Drugą szklankę mleka doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do niej mleko z mąką gotując gęsty budyń.
Masło ucieramy z cukrem. Gdy będzie utarte na puch dodajemy po łyżce budyniu i dalej ucieramy.
Tak przygotowanym kremem przekładamy oba placki. Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki.
niedziela, 19 października 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Hmm, przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWyglada cudnie :)
OdpowiedzUsuńPiękna Pychotka! Bardzo apetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń