niedziela, 26 października 2014

MALEŃKIE KORNISZONY

Uwielbiam korniszony, do marynowania zawsze wybieram te maleńkie. Korniszony są świetnym dodatkiem do obiadu i kanapek.
2 kg małych ogóreczków 
1 szklanka octu spirytusowego 10% JAMAR
4 szklanki wody
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
po jednym liściu laurowym do każdego słoiczka

po jednym ziarenku ziela angielskiego do każdego słoiczka 
po jednym ząbku czosnku do każdego słoika
1/2 łyżeczki gorczycy do słoiczka


Ogóreczki  oczyszczamy i obcinamy końcówki, wybieramy te najmniejsze. Do każdego słoiczka wsypać odrobinę gorczycy, liście laurowe, czosnek i ziele angielskie. Wodę, cukier, sól i ocet zagotować. Do wrzącej zalewy wrzucamy małe porcje ogóreczków i gotujemy je około 1-2 minut, gdy ogórki zmienią kolor wyciągamy je i wkładamy do słoiczka.  Zalewamy wrzącą marynatą mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem. Tak samo postępujemy z każdą następną porcją. Taka metoda gotowania sprawia, że ogórki są mocno chrupiące.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz