Uwielbiam korniszony, do marynowania zawsze wybieram te maleńkie. Korniszony są świetnym dodatkiem do obiadu i kanapek.
2 kg małych ogóreczków
1 szklanka octu spirytusowego 10% JAMAR
4 szklanki wody
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
po jednym liściu laurowym do każdego słoiczka
po jednym ziarenku ziela angielskiego do każdego słoiczka
po jednym ząbku czosnku do każdego słoika
1/2 łyżeczki gorczycy do słoiczka
Ogóreczki oczyszczamy i obcinamy końcówki, wybieramy te najmniejsze. Do każdego
słoiczka wsypać odrobinę gorczycy, liście
laurowe, czosnek i ziele angielskie. Wodę, cukier, sól i ocet zagotować. Do wrzącej zalewy wrzucamy małe porcje ogóreczków i gotujemy je około 1-2 minut, gdy ogórki zmienią kolor wyciągamy je i wkładamy do słoiczka. Zalewamy wrzącą marynatą mocno zakręcamy i odstawiamy do
wystygnięcia do góry dnem. Tak samo postępujemy z każdą następną porcją. Taka metoda gotowania sprawia, że ogórki są mocno chrupiące.
niedziela, 26 października 2014
MALEŃKIE KORNISZONY
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz