czwartek, 10 kwietnia 2014

ZUPA SZCZAWIOWA

Kilka dni temu dostałam od znajomej szczaw. Cóż było z niego zrobić jak nie zupę. Nie jestem zagorzałym fanem tej zupy. Ale raz w sezonie jem ją naprawdę chętnie. Z zupą szczawiową jestem związana od dzieciństwa. Robiła ją moja babcia, robiła ją też moja mama. Nie wypada , żebym nie kontynuowała rodzinnej tradycji.

Składniki:

duży pęczek szczawiu
200 g żeberek
1/2 szkl śmietany 12%
30g mąki
wywar z kości 2 litry
sól do smaku
pieprz
liść laurowy
1 marchewka
3 ziemniaki
1/2 selera
jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie :

Najpierw robię wywar na żeberkach. Gdy mięso jest już prawie ugotowane dodaje drobno pokrojone warzywa, marchew , seler , ziemniaki, sól pieprz. Gotuję wszystko około 20 minut.
Szczaw dokładnie myję osączam i kroję na małe kawałki.

Do gotującego bulionu dodaję szczaw. Gotuję go jeszcze 5-10 minut. Następnie  do zupy dodaje śmietanę rozmieszaną z mąką
i doprowadzam zupę do wrzenia i gotuję jeszcze około 2 minut . Zupę podaję z ugotowanym jajkiem. Smacznego!

1 komentarz :

  1. Piękna, robiłam ją jakiś czas temu.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń