Składniki:
duży pęczek szczawiu
200 g żeberek
200 g żeberek
1/2 szkl śmietany
12%
30g mąki
wywar z kości 2
litry
sól do smaku
pieprz
liść laurowy
1 marchewka
3 ziemniaki
1/2 selera
jajka ugotowane na twardo
pieprz
liść laurowy
1 marchewka
3 ziemniaki
1/2 selera
jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
:
Najpierw robię wywar na żeberkach. Gdy mięso jest już prawie ugotowane dodaje drobno pokrojone warzywa, marchew , seler , ziemniaki, sól pieprz. Gotuję wszystko około 20 minut.
Szczaw dokładnie myję osączam i kroję
na małe kawałki.
Do gotującego bulionu dodaję szczaw. Gotuję go jeszcze 5-10 minut. Następnie do zupy dodaje śmietanę rozmieszaną z mąką
i doprowadzam zupę do wrzenia i gotuję jeszcze około 2 minut . Zupę podaję z ugotowanym jajkiem. Smacznego!
i doprowadzam zupę do wrzenia i gotuję jeszcze około 2 minut . Zupę podaję z ugotowanym jajkiem. Smacznego!
Piękna, robiłam ją jakiś czas temu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.