środa, 9 kwietnia 2014

WIEJSKI KOCIOŁEK- CZYLI PĘCZAK W OBSTAWIE



U mnie na stole znów gości kasza, tym razem pęczak. Jest to jedno z moich ulubionych dań.

Składniki:
1 kg mięsa gulaszowego ( wołowina albo wieprzowiną)
1 cebula
1 papryka czerwona
1 cukinia
1 szklanka pęczaku
2 ząbki czosnku
350 g pieczarek
pieprz ( ja preferuję młotkowany z kolendrą Kamis)
sól
2 liście laurowe
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki suszonych pomidorów Kamis

Przygotowanie:
Mięso i warzywa umyć . Pokroić w kostkę. Mięso krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju, nastepnie dusić do miękkości  w niewielkiej ilości wody. ( Mięso dusze zawsze w szybkowarze aby zachować wartości odżywcze). Warzywa pokrojone w kostkę krótko obsmażam na oleju. W osobnym garnku gotuję pęczak wg przepisu na opakowaniu. Następnie łączę mięso z warzywami , koncentratem pomidorowym i dusze jeszcze krótko. Doprawiam do smaku, dodaję kaszę. 

2 komentarze :

  1. a pieczarki gotujesz? smażysz? bo nic o nich nie napisałaś, a chętnie wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie warzywa , łącznie z pieczarkami krótko obsmażam na oleju.

      Usuń