W końcu nadszedł wyczekiwany przeze mnie sezon na rabarbar. moje ulubione ciasto znalazło się na stole. Jest cudownie słodkie, miękkie wprost rozpływające się w ustach.
Składniki ciasto:
1,5 margaryny
1,5 szklanki cukru
5 łyżek wody
3 jajka
3 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku
4-5 łodyg rabarbaru
Margarynę rozpuścić w rondelku z cukrem i wodą ( nie gotować). Następnie odstawić do wystudzenia. Gdy masa jest już chłodna wbijać po jednym jajku cały czas mieszając mikserem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem . Tak przygotowane ciasto wylać na posmarowana blaszkę.
W międzyczasie obrać ze skórki rabarbar i pokroić go w kilku centymetrowe słupki.
Nie słodząc rabarbaru ułożyć go równomiernie na cieście ( nie słodzić bo rabarbar puści za dużo soku)
Tak przygotowane ciasto posypać kruszonką.
Kruszonka:
0,5 kostki masła ( lub masła i margaryny)
1 pełna szklanka cukru
1 pełna szklanka mąki
Z masła cukru i mąki zagnieść kruszonkę.
Na jak dużą blaszkę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńMoja blaszka ma wymiar 38x 25 cm
UsuńWiosenna klasyka :)
OdpowiedzUsuń