wtorek, 29 kwietnia 2014

CUDOWNE CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ


W końcu nadszedł wyczekiwany przeze mnie  sezon na rabarbar. moje ulubione ciasto znalazło się na stole. Jest cudownie słodkie, miękkie wprost rozpływające się w ustach.

Składniki ciasto:

1,5 margaryny
1,5 szklanki cukru
5 łyżek wody
3 jajka

3 szklanki mąki
2  czubate łyżeczki proszku

4-5 łodyg rabarbaru

Margarynę rozpuścić w rondelku z cukrem i wodą ( nie gotować). Następnie odstawić do wystudzenia. Gdy masa jest już chłodna wbijać po jednym  jajku cały czas mieszając mikserem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem . Tak przygotowane ciasto wylać na posmarowana blaszkę.
W międzyczasie obrać ze skórki rabarbar i pokroić go w kilku centymetrowe słupki.

                                                   

Nie słodząc rabarbaru ułożyć go równomiernie na cieście ( nie słodzić bo rabarbar puści za dużo soku)
Tak przygotowane ciasto posypać kruszonką.

Kruszonka:

0,5 kostki masła ( lub masła i margaryny)
1 pełna szklanka cukru
1 pełna szklanka mąki

Z masła cukru i mąki zagnieść kruszonkę.
                                    


                                     





3 komentarze :