sobota, 12 kwietnia 2014

PRAWDZIWKI W PIETRUSZKOWYM PESTO PODANE W KOSZYCZKACH



              











  












To cudowne danie podaję zawsze moim specjalnym gościom. Jest ono wykwintne i smakuje niesamowicie. Jego wyjątkowość  zawdzięcza makaronowi Malma, który nie rozgotowuje się i można z niego stworzyć naprawdę niesamowite potrawy.


Składniki:
200 g makaronu MALMA Penne Rigate
200 g makaronu MALMA Capellini Nidi
sól
400 g mrożonych prawdziwków
50g sklarowanego masła
100 g żółtego sera w plasterkach.

Składniki na Pesto pietruszkowe:
pęczek natki pietruszki
100 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
50 g prażonych orzeszków pinii
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz młotkowany np. z kolendrą
Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w naczyniu i blendujemy na gładką masę.

Makaron Penne Rigate gotujemy w osolonej wodzie aldente. Następnie układamy w posmarowanych margaryną kokilkach w formie koszyczków i wykładamy od środka żółtym serem. Koszyczki wkładamy na 7-10 min do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika.
                                      

 























 Po tym czasie ładnie przypieczone wyjmujemy wykładamy na talerz i pozostawiamy do wystygnięcia.
W osobnym garnku gotujemy aldente  makaron Capellini Nidi. Po odcedzeniu mieszamy z pesto pietruszkowym i zwijamy w formie gniazd, tak przygotowane gniazda wkładamy do  wcześniej podpieczonych koszyczków.
W międzyczasie na sklarowanym maśle smażymy prawdziwki , doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu układamy je w naszych koszyczkach. Tak powstałe danie posypujemy suszonymi pomidorami  i natką pietruszki.

                                                   

1 komentarz :

  1. Bardzo dziekuję za inspirację...muszę ją kiedyś spróbować... brakującym elementem koniecznym do realizacji tego przepisu są KOKILKI :-( No Kokilki no Twoje danie :-) ahhaha. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń