Wielkanocne ciasteczka. Nie wyobrażam sobie bez nich żadnych świąt. Ciasteczka te są idealnie kruche, nie rozlewają się. Moje dzieci przepadają za nimi.
Ciasto:
100 g masła
125 g margaryny
1 jajko
2 żółtka ( skorupki jajek krótko sparzamy wrzątkiem przed wybiciem, gdyż
białka potrzebne będą do lukru)
½ łyżeczka proszku
1 szklanka cukru
4 szklanki mąki
Margaryna i masło muszą mieć temperaturę pokojową.( muszą być miękkie). Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dokładnie wyrabiamy. Po rozwałkowaniu na 0,5 cm wykrawamy ciasteczka. Wykrojone ciastka wkładamy do lodówki na Ok 30 minut, dzięki temu nie będą się rozlewały.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni. Ciasteczka pieczemy około 15 minut.
Po wystudzeniu dekorujemy lukrem
Lukier:
2 białka
2 szklanki cukru pudru
2 białka
2 szklanki cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
do schłodzonych białek wsypać cukier puder i ubijać aż masa zgęstnieje. Jeśli lukier jest rzadki dodać jeszcze cukier puder jeśli za gesty , dodać kilka kropel cytryny. Tak przygotowany lukier można zabarwić barwnikami spożywczymi i przystąpić do dekorowania. Można skorzystać z gotowych rękawów do dekoracji lub ze zwykłego woreczka do zamrażania żywności.
do schłodzonych białek wsypać cukier puder i ubijać aż masa zgęstnieje. Jeśli lukier jest rzadki dodać jeszcze cukier puder jeśli za gesty , dodać kilka kropel cytryny. Tak przygotowany lukier można zabarwić barwnikami spożywczymi i przystąpić do dekorowania. Można skorzystać z gotowych rękawów do dekoracji lub ze zwykłego woreczka do zamrażania żywności.
Pięknie ozdobione ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/