Jesienią i zimą pochłaniam naprawdę duże ilości śledzi. Wraz z nastaniem wiosny ochota na nie przechodzi w stan uśpienia. Szukam nowych przepisów, doskonale swoje wypróbowane.
Śledzie w sosie musztardowym. Do tych śledzi używam zawsze produktów Roleski. Sos smakuje wyśmienicie.
Składniki:
1 kg solonych śledzi Majtasów
200 ml ( ½ opakowania ) Majonezu Roleski
2 łyżki musztardy Francuskiej Roleski
2 łyżki musztardy Sarepskiej Roleski
pieprz ( najchętniej używam młotkowany z szafranem)
Śledzie wymoczyć, aby pozbyć się zasolenia ( moczę zawsze długo około kilku godzin).
W kubeczku wymieszać dokładnie obie musztardy i majonez , doprawić pieprzem.
Śledzie odsączyć, najlepiej zostawić je na jakiś czas na papierowych ręcznikach kuchennych. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i zanurzyć w sosie. Tak przygotowane śledzie wymieszać z sosem i zamknąć szczelnie w słoiku. Podawać ze świeżą cebulką i dużą ilością koperku.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz