Składniki:
1 buteleczka koncentratu barszczu czerwonego
350 g matiasów
2 buraki
2 cebule
3 łyżki mieszanych kiełków
pieprz kolorowy
1 szklanka wody
1/4 szklanki octu
1 łyżeczka cukru
ziele angielskie, 1 liść laurowy
sól do smaku
sos:
1/2 szklanki majonezu kieleckiego
1 łyżka jogurtu naturalnego
pieprz kolorowy
sól himalajska do smaku
Przygotowanie sosu majonezowego.
W miseczce mieszamy majonez, jogurt, doprawiamy solą i pieprzem.
Dzień przed przygotowaniem potrawy gotujemy do miękkości buraki.
Matjasy moczymy kilka godzin w wodzie.
Później przekładamy je do koncentratu barszczu i pozostawiamy do jutra.
Szklankę wody przelewamy do garnka dodajemy ocet, cukier, ziele angielskie, liść laurowy doprowadzamy do wrzenia . Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy buraki. Również odstawiamy do dnia następnego.
Na drugi dzień.
Buraki odsączamy na ręczniku papierowym. Kroimy w słupki o grubości 1 x 1 cm. Wyciągamy śledzie z zalewy. Każdy płat śledzia zwijamy ze słupkiem buraka. Na wierzch układamy krążki cebuli i kiełki. Posypujemy pieprzem kolorowym i polewamy sosem majonezowym.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz