Pyszny i zdrowy obiad nic dodać nic ująć.
SKŁADNIKI:
10 śliwek
200g kaszy gryczanej
pęczek pietruszki
1 łyżka czosnku granulowanego
1 szklanka koncentratu barszczu czerwonego
1 łyżka masła
sól
pieprz
1 szklanka bulionu warzywnego
1/2 szklanki oleju
szczypiorek
2 śliwki
Mięso myjemy i wkładamy do koncentratu barszczu czerwonego na około 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu. Mięso przyrumieniamy z każdej strony. Na maśle przesmażamy obrane śliwki. Następnie dodajemy bulion, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 6-10 minut. Sos ten blendujemy na gładką masę.
W dużym garnku gotujemy do miękkości kaszę gryczaną.
Obraną pietruszkę przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy 2-3 łyżki oleju, czosnek granulowany, sól i pieprz. Całość blendujemy na gładką masę.
Tak przygotowane pesto pietruszkowe, mieszamy z kaszą gryczaną.
Na talerzu układamy kasze z pesto. Na środku przy pomocy pędzelka malujemy pas sosem śliwkowym. Na sosie układamy pokrojona pierś z kurczaka. Całość delikatnie polewamy sosem śliwkowym. Dekorujemy śliwką i pietruszką . Smacznego.
piątek, 14 listopada 2014
PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE ŚLIWKOWYM Z KASZĄ PIETRUSZKOWĄ
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz