Przepis ten otrzymałam parę lat temu od mojej koleżanki greczynki. Bardzo często robiła ona domowy gyros z karkówki, ja przeważnie robię go z piersi kurczaka. Przepis na tzatziki jest oryginalnym greckim przepisem, zrobionym w polskich warunkach. Danie to podaje z frytkami lub pieczonymi cząstkami ziemniaków.
Składniki na 4 osoby:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
250 ml serka naturalnego
150 ml jogurtu greckiego
1 średni ogórek
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
przyprawa do gyrosa
cebula
5 łyżek oleju
dodatki:
frytki lub pieczone cząstki ziemniaka
oliwki
pomidor
jako surówkę podaję fasolkę szparagową
Mięso oczyścić pokroić w cienkie paseczki. Przyprawę do gyrosa zmieszać z olejem i powstałą marynatę połączyć z mięsem. Mięso odstawić na 1-2 godzinki do lodówki.
Do serka dodać jogurt, zmiażdżony czosnek, łyżkę oliwy i pieprz. Wszystkie składniki razem wymieszać. Ogórek wyszorować i utrzeć na średnich oczkach wraz ze skórką. Posypać solą i odstawić na 20 minut. Gdy ogórek puści sok delikatnie odcisnąć i odciśnięty ogórek dodać do serka. Tzatziki doprawić solą.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju . Na gorący olej wrzucić mięso i smażyć je około 10 minut przewracając je na patelni. Podawać ładnie przyrumienione z plasterkami cebuli (cebulę można przesmażyć ale nie koniecznie). Jako dodatek można podać frytki, ja zawsze podaję cząstki ziemniaków wykonane oczywiście przeze mnie . Gyros świetnie smakuje z surówką z fasolki szparagowej i oliwkami.
niedziela, 9 listopada 2014
DOMOWY GYROS DROBIOWY Z TZATZIKAMI
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Kuszące... i to bardzo :D
OdpowiedzUsuń1.czy wydrążyc ogórka ?
OdpowiedzUsuń2.ogórek puszcza sok to czy mamy go odcisnac ?
Ogórka nie wydrążamy, ale należy wybrać taki nie duży. Oczywiście odcisnąć go.
UsuńOlivciowe pasje z natury Twoje potrawy są przepiekne i pewnie smakuja niebiańsko.
OdpowiedzUsuń