wtorek, 11 listopada 2014

PIKANTNA ZUPA TAJSKA Z SEROWYMI KLUSECZKAMI APETINA

Taką niesamowitą zupę podałam dziś na obiad mojej rodzinie. Wszyscy byli zachwyceni, a kluseczki z serka Apetina stały się hitem dnia i  zagoszczą na dłużej w naszej kuchni.

Składniki:

Kluseczki:
1 serek Apetina o smaku pomidory i bazylia
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki maki pszennej

Zupa:

2 piersi z kurczaka,
2 marchewki,
sok z jednej limonki,
1/2 ananasa pokrojonego w kostkę,
kawałek imbiru,
1 papryczka chilli,
1/2 szklanki oleju arachidowego,
1 łyżka soli himalajskiej
1/2 łyżeczki pieprz cytrynowy,
imbir,
kurkuma,
kolendra

Serek Apetina o smaku pomidorów i bazylii mieszamy z kaszą i mąką. Rękami formujemy małe kuleczki. W garnku gotujemy wodę i na gotującą, osoloną wrzucamy kluseczki. Kluseczki gotujemy około 2-3 minut, po tym czasie  odcedzamy.


Podsmażamy na oleju pokrojonego w małą kostkę kurczaka. Na drugiej patelni krótko przesmażamy marchewkę, ananasa i starty imbir (w paseczki). Warzywa  przekładamy do kurczaka. Zalewamy wodą (około 2 litrów). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i kolendrą, dodajemy sok z limonki. Zupę gotujemy około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną papryczkę chilii. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy i nakładamy na talerze. Podajemy gorącą  z serowymi kluseczkami w efektownie wydrążonym ananasie.
                                                                   

                                                                                 

2 komentarze :