czwartek, 6 listopada 2014

POMARAŃCZOWE SZASZŁYKI Z WĄTRÓBKI PODANE Z SZPINAKOWYM PUREE

Smaczne i proste danie.


200g drobiowej wątróbki
1 pomarańcza (najlepiej wybrać owoc BIO)
½ szklanki soku pomarańczowego
100 g boczku parzonego
2 ziemniaki
100g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka słodkiej śmietanki 12%
1 łyżka masła
sól himalajska
pieprz młotkowany z kolendrą


Wątróbkę oczyszczamy i wkładamy do soku pomarańczowego na 30 minut. Boczek kroimy na cienkie plasterki. Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić na małe cząstki. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian kawałki wątróbki, pomarańczy, boczku. W między czasie
w małym garnku, w osolonej wodzie  gotujemy do miękkości ziemniaki i szpinak. Gdy są już miękkie odcedzamy dodajemy zmiażdżony czosnek, gałkę muszkatołową śmietankę i masło i blendujemy na jednolitą masę.
Szaszłyki smażymy na tłuszczu na wolnym ogniu, obracając z każdej strony. Pod koniec smażenia doprawiamy solą himalajską i pieprzem. Puree ziemniaczano- szpinakowe wyciskamy ozdobnie szprycą na talerzu, dekorujemy skórką pomarańczową. Układamy szaszłyki. Można podać też świeże plasterki pomarańczy.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz