sobota, 15 listopada 2014

JABŁECZNIK BABCI

Od dawna szukałam przepisu na jabłecznik, taki jak kiedyś robiła babcia. I wygrzebałam w starych przepisach ten idealny, staroświecki, ale rozpływający się w ustach jabłecznik. Niezbyt słodki ale bardzo aromatyczny.


Składniki:
1 kostka masła (ok.200g)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
100 ml kwaśnej śmietany
4 żółtka
500 g mąki

2-2,5 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
1 cukier waniliowy

                                                              


Masło zetrzeć na tarce, dodać żółtka, śmietanę, cukier proszek i mąkę. Zagnieść gładkie ciasto. Kulę ciasta wstawić do lodówki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Utarte jabłka pozostawić na 30 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru soku. Włożyć  do rondelka dodać cynamon i cukier waniliowy. Jabłka lekko podprażyć.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić  na dwie części jedna trochę większą a drugą mniejszą. Większa część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 25 cm x 30 cm. Na ciasto wyłożyć jabłka i na wierzchu ułożyć drugą rozwałkowaną część ciasta. Wierzch ciasta nakłuć widelcem . Piec w 180 stopniach 45-50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy :

  1. Za takie ciacho dałabym się pokroić Olivcia :)
    Może jeszcze zostało??? :)
    Pozdrawiam
    Szkat

    OdpowiedzUsuń
  2. Najwspanialsze jabłeczniki robią babcie, ten wygląda fenomenalnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń