No i doczekałam się, sezon szparagowy czas zacząć. Uwielbiam to warzywo od prawie 10 lat , kiedy to po raz pierwszy spróbowałam go w Niemczech. Tam też nauczyłam się je przyrządzać. Mają wiele witamin i mikroelementów, doskonale oczyszczają organizm maja też małą wadę - zmieniają zapach moczu, co jest podobno wynikiem wydalania siarki z organizmu.
Składniki:
1 kg białych szparagów
1/4 kostki masła
2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
1 łyżka soli
1 łyżka przyprawy Maggi
1 łyżeczka cukru
1 mała łyżeczka octu winnego
pęczek koperku
Szparagi obieramy tuż poniżej główki, uważając żeby ich nie uszkodzić, następnie układamy do góry główkami w wysokim garnku . Garnek wypełniamy wodą dodajemy sól, cukier i ocet. Gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut , aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy . W osobnym rondelku
roztapiamy masło i dodajemy bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy bułka delikatnie się zarumieni, zdejmujemy z ognia , dodajemy Maggi i polewamy nią szparagi. Całość posypujemy koperkiem .
Moje szparagi serwuję na pięknej korkowej podkładce firmy Ashdene.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz