Sezon letni jest doskonałą okazją by poeksperymentować w kuchni. Uwielbiam wszystkie owoce i ciasta z nimi. Dzięki firmie Winiary mamy okazję wypróbować nietuzinkowe galaretki z serii limitowanej o niesamowitych smakach jagodowym i arbuzowym. Niestety pomimo najlepszych chęci nie udało mi się ich zdobyć. W moim mieście niestety nie ma ich w sprzedaży. Do przygotowania tego deseru powinnam użyć galaretek jagodowych, niestety ja miałam tylko truskawkowe.
Składniki na 4 osoby.
MASA I
1 serek Mascarpone 25
4 łyżeczki żelatyny WINIARY
150 ml wody
4 łyżki cukru
2-3 łyżki jagód kamczackich
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i podgrzewać nie doprowadzając do zagotowania. Cały czas mieszając rozpuścić. Do blendera dodać serek, jagody i cukier . Razem zmiksować na jednolitą masę dodając powoli rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masę wyłożyć do małej tortownicy i pozostawić w lodówce do stężenia.
MASA II
1 szklanka jagód kamczackich
1/2szklanki cukru
200 ml gorącej wody
1 galaretka jagodowa WINIARY ( ja użyłam truskawkowej WINIARY)
Do blendera wrzucić oczyszczone jagody i cukier. Zmiksować na jednolitą masę. W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę , dokładnie mieszając. Połączyć masę jagodową z galaretką i tęężejąca wylać na masę nr I. I znów pozostawić do stężenia.
MASA III
250ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżeczki żelatyny WINIARY
100 ml wody
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodać cukier puder. W wodzie rozpuścić żelatynę wg, schematu podanego w masie I. Następnie połączyć bitą śmietanę z żelatyną cały czas mieszając mikserem. Masę nr III wylać na masę nr II i pozostawić w lodówce do stężenia.
MASA IV
galaretka jagodowa WINIARY ( ja użyłam galaretki truskawkowej i soku z jagód)
450ml wrzącej wody
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie i pozostawić do wystygnięcia. Gdy będzie tężała wylać ją na pozostałe masy i odstawić do lodówki.
Z tak powstałego ciasta wykrawamy pierścieniami mini torciki . Podajemy schłodzone i udekorowane jagodami kamczackimi i listkami mięty.
pychotki <3 Aż mi slinka leci
OdpowiedzUsuńmmm pysznie wygląda :) lubię takie smakołyki i sama spróbuję zrobić :D
OdpowiedzUsuńMmm wyglądają niesamowicie! :) Na pewno zrobiłyby mega wrażenie na gościach :)
OdpowiedzUsuńwyglądają ślicznie i przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie
OdpowiedzUsuńpycha..))
OdpowiedzUsuńwyglada ekstra ciekawe jak smakuje
OdpowiedzUsuńWyglądają wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńKAMCZACKIE MINI TORCIKI Z SERKIEM MASCARPONE - wyglądają bardzo pysznie i widać że są bardzo pracochłonne.. ale z miłą chęcią je zrobię. Danie godne Blogerchefa.
OdpowiedzUsuńWygląd urzekający -u mnie jagody kamczackie były dostępne od końca maja - do prawie 30czerwca
OdpowiedzUsuń8 krzewów -