wtorek, 20 maja 2014

KAMCZACKIE MINI TORCIKI Z SERKIEM MASCARPONE


Sezon letni jest doskonałą okazją by poeksperymentować w kuchni. Uwielbiam wszystkie owoce i ciasta z nimi. Dzięki firmie Winiary mamy okazję wypróbować nietuzinkowe galaretki z serii limitowanej o niesamowitych smakach jagodowym i arbuzowym. Niestety pomimo najlepszych chęci nie udało mi się ich zdobyć. W moim mieście niestety nie ma ich w sprzedaży. Do przygotowania tego deseru powinnam użyć galaretek jagodowych, niestety ja miałam tylko truskawkowe.
Składniki na 4 osoby.

MASA I
1 serek Mascarpone 25
4 łyżeczki żelatyny WINIARY
150 ml wody
4 łyżki cukru
2-3 łyżki jagód kamczackich
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i podgrzewać nie doprowadzając do zagotowania. Cały czas mieszając rozpuścić. Do blendera dodać serek, jagody i cukier . Razem zmiksować na jednolitą masę dodając  powoli rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masę wyłożyć do małej tortownicy i pozostawić w lodówce do stężenia.
                                                                  


                            
 MASA II
1 szklanka jagód kamczackich
1/2szklanki cukru
200 ml  gorącej wody
1 galaretka jagodowa  WINIARY ( ja użyłam truskawkowej WINIARY)

Do blendera wrzucić oczyszczone jagody i cukier. Zmiksować na jednolitą masę. W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę , dokładnie mieszając. Połączyć masę jagodową z galaretką i tęężejąca wylać na masę nr I. I znów pozostawić do stężenia.
 

MASA III
250ml  śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżeczki żelatyny WINIARY
100 ml wody

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodać cukier puder. W wodzie rozpuścić żelatynę wg, schematu podanego w masie I. Następnie połączyć bitą śmietanę z żelatyną cały czas mieszając mikserem. Masę nr III wylać na masę nr II i pozostawić w lodówce do stężenia.


MASA IV
galaretka jagodowa WINIARY ( ja użyłam galaretki truskawkowej i soku z jagód)
450ml wrzącej wody

Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie i pozostawić do wystygnięcia. Gdy będzie tężała wylać ją na pozostałe masy i odstawić do lodówki.


                                                                         

Z tak powstałego ciasta wykrawamy pierścieniami mini torciki . Podajemy schłodzone i udekorowane jagodami kamczackimi i listkami mięty.
                                                                   

10 komentarzy :

  1. pychotki <3 Aż mi slinka leci

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pysznie wygląda :) lubię takie smakołyki i sama spróbuję zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm wyglądają niesamowicie! :) Na pewno zrobiłyby mega wrażenie na gościach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają ślicznie i przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada ekstra ciekawe jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  6. KAMCZACKIE MINI TORCIKI Z SERKIEM MASCARPONE - wyglądają bardzo pysznie i widać że są bardzo pracochłonne.. ale z miłą chęcią je zrobię. Danie godne Blogerchefa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląd urzekający -u mnie jagody kamczackie były dostępne od końca maja - do prawie 30czerwca
    8 krzewów -

    OdpowiedzUsuń