I oto nadszedł sezon na moje kochane szparagi. Uwielbiam je w każdej postaci. Przepis na tę zupę otrzymałam od mojej znajomej Niemki. Zupa krem ze szparagów jest przyrządzana przez Niemców od pokoleń.
Składniki:
1 porcja rosołowa z kurczaka ( ewentualnie udka z kurczaka)
3 litry wody
1 pęczek białych szparag ( 1/2 kg)
1 mały seler
1 marchewka
1 pietruszka w korzeniu
2 średnie ziemniaki
1/2 szklanki śmietanki słodkiej 18%
1 serek topiony śmietankowy
sól, pieprz
1/4 gałki muszkatułowa
szczypta imbiru
natka z pietruszki
groszek ptysiowy lub grzanki
Ja lubię tę zupę na ostro więc dodaję kilka kropel zielonego tabasco
Porcję rosołową dokładnie myjemy i gotujemy w 2 litrach wody. Po 20 minutach gotowania mięsa dodajemy pokrojony seler, marchewkę, pietruszkę w korzeniu, ziemniaki i gotujemy do miękkości . Gdy warzywa są bardzo miękkie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone drobno szparagi i gotujemy jeszcze ok. 30 minut. Dodajemy imbir i gałkę muszkatułową Po tym czasie wyjmujemy mięso, a rosół z warzywami miksujemy blenderem na gładką masę. Garnek z zupą jeszcze doprowadzamy do wrzenia doprawiamy solą, pieprzem, tabasco( opcjonalnie) dodajemy śmietankę i serek topiony. Mieszamy tak długo aż serek się rozpuści. Tak przygotowana zupa jest gotowa , proponuje podawać ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami, posypaną natką z pietruszki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz