czwartek, 22 maja 2014
DOMOWE LODY Z SERKIEM RICOTTA I GALARETKĄ
Nowe galaretki firmy WINIARY stały się dla mnie inspiracją do stworzenia domowych lodów. Limitowane smaki jagodowy i arbuzowy mogą stanowić świetny dodatek do lodów.
Składniki:
500 ml śmietanki kremówki 30-36 %
250 g serka ricotta
1/2 szklanki cukru
1 galaretka truskawkowa WINIARY
400 ml wrzącej wody.
1 szklanka truskawek
Lody te można zróbić również w dwóch innych wersjach zastępując truskawki i galaretkę truskawkową:
I WERSJA - 1 szklanka jagód i galaretka jagodowa WINIARY
II WERSJA- 1 szklanka miąższu arbuza bez pestek i galaretka arbuzowa WINIARY
Truskawki zasypać cukrem, następnie zblendować w kielichu blendera. Śmietankę ubić dodać serek ricotta i dalej ubijać. Masę lodową połączyć z owocami i włożyć do maszyny do lodów.
Czas mrożenia powinien wynosić ok 90 minut niestety moja maszynka jest już wiekowa i trwa to znacznie dłużej. W międzyczasie przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 400 ml. Galaretkę pozostawić do stężenia. Twardą już galaretkę posiekać nożem i dorzucić do lodów podczas mrożenia. Tak przygotowane lody podawać ze świeżymi owocami i udekorować listkami mięty.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Czegoś takiego jeszcze nie widziałam, muszę zrobić ;)
OdpowiedzUsuń